Radůza

Radůza Zdroj: Stanislav Krupař

Ze zkoušky Radůzina křtu
Ze zkoušky Radůzina křtu
Ze zkoušky Radůzina křtu
Ze zkoušky Radůzina křtu
Ze zkoušky Radůzina křtu
7
Fotogalerie

Radůza řekla Miluju vás

Minulý týden ve středu a ve čtvrtek (7. a 8. dubna) křtila Radůza ve dvou večerech nové cédéčko Miluju vás v divadle Gong v Praze ve Vysočanech. Moc často nekoncertuje; dvě stě padesát míst v sále je vyprodáno, lidé včetně mě fasují navíc modré polštáře se šňůrkami, aby si mohli sednout i na schody.

 

Radůza přichází s harmonikou a jeden vyrušovač se hned nechá slyšet, že ji miluje. Zpěvačka kontruje historkou: „Byla jsem jednou v Lanškrouně a viděla tam na náměstí za výlohou takový krásný dámský botičky. A protože jsem takový boty předtím ještě nikdy neměla, vešla jsem dovnitř a ptala se prodavačky, jestli mají číslo 43. A paní prodavačka říká: ,Slečno, my dostáváme dámskou obuv jen do čísla 42. Ale zajeďte si do Prahy, tam je budou jistě mít třeba v nějakým obchodě pro transvestity …‘ A tak jsem zůstala u kanad,“ říká Radůza a její nepředstíraná normálnost je právě to, co na ní fanoušci mají rádi.

 

Hrát pro víc než čtyři sta lidí často odmítá, protože chce s obecenstvem komunikovat přímo, nerada se při koncertech fotí a i tohle nové cédéčko jí křtí vodou paní Vendula z obecenstva, která se dobrovolně přihlásila, a ne nikdo slavný. („Nevěděli jsme, jestli by sem nějaká celebrita vůbec chtěla přijít.“)

 

Na „křestním koncertu“ hraje pár písniček ze staršího repertoáru, ale hlavně většinu z nového alba, taky pár ukolébavek. Oba koncerty v Gongu byly výjimečné v tom, že na něm nebyla sama, v poslední části večera ji doprovodila stejná kapela jako ve studiu při nahrávání Miluju vás. Brilantní muzikanti - kytarista Peter Binder, baskytarista Jan Jakubec a bubeník Miloš Dvořáček. Jejich mexický song (původně vznikl pro film Desperado) hrají nakonec dvakrát, i jako děkovačku.

 

Diváci různého věku a vzezření, od dětí po starečky, od mániček po kravaťáky, odcházejí domů a jedna z divaček koncert komentuje: „Ta Radůza nás vážně miluje.“

 

Je to její pátá autorská deska a trvalo tři roky, než ji vydala. Zaslouží si ji: mezitím porodila dvě děti a bojovala s těžkou nemocí. Vítězně.

 

Více si přečtete ve velkém rozhovoru v tištěném Reflexu č. 15, který výjde 15. 4. 2010.