Mejdan z „Měsíčního přístavu“

Mejdan z „Měsíčního přístavu“

Mejdan z „Měsíčního přístavu“

„Vrabeček“ Edith Piaf, svůdce Serge Gainsbourg, ještě tak šansonový rock Noir Désir nebo elektropop dvojice Air – o moc víc z francouzské hudební scény neznáme. Teď je tu ale příležitost seznámit se s kapelou Rageous Gratoons.

„Zpívající vrabeček“ Edith Piaf, nebezpečný svůdce Serge Gainsbourg, ještě tak šansonový rock Noir Désir nebo snad designový elektropop dvojice Air – o moc víc z francouzské hudební scény neznáme. Právě tenhle týden je tu ale příležitost seznámit se s kapelou Rageous Gratoons.
Těm, kdo sledují vystoupení akrobatů a herců nového francouzského cirkusu na festivalu Letní Letná, podobně jako třeba čtenářům českých překladů vynikajících detektivek Jeana-Clauda Izza z podsvětí přístavního města Marseille, bude znít mišmaš Rageous Gratoons povědomě.


Cirkus a kabaret je samozřejmě tušený základ, daleko důležitější jsou ale pozdější vlivy, ať už jde o hudbu arabských přistěhovalců nebo nezávislý rock. A v případě Rageous Gratoons nepřeslechnutelná inspirace lidovou hudbou Rumunska na slavné ose spojující románskou kulturu jak kliková hřídel staré Dacie.
Kapela, která vystoupí ve středu v Praze, další den pak na brněnské Flédě, v pátek v osvíceném Divadle 29 v Pardubicích a v sobotu v českobudějovickém klubu Solnice, pochází z města Bordeaux, přezdívaného Měsíční přístav, na jihozápadě země. Ústřední místo jejího působení připomíná cosi mezi sympatickým klubem a pohostinným squatem. Když se třeba zeptáte, kdo je ten senzační harmonikář na pódiu, vysvětlí vám, že kdysi vedl největší posádkovou hudbu v Sovětském svazu a teď se prostě živí lidovou hudbou ve Francii.
Žánry, styly, historie a národnosti se tu mísí zcela přirozeně, přičemž právě v této disciplíně vynikají Rageous Gratoons mistrovsky. Zaslechnete-li v jejich hudbě orientální melodiku, reggae, šanson nebo vliv balkánské hudby, můžete si být jisti, že nejde o mičurinský pokus vytvořit novou world music a vypadat při tom světácky. Takhle to tam prostě chodí.
Výsledek je akustický nášup, pochopitelně dodávaný s nezměrnou energií a taky francouzskou nonšalancí. Mejdan s mnohobarevnou hudbou přístavního města, které je otevřeno průchozím a zároveň z nich, alespoň na čas, činí domácí, na českých pódiích právě začíná!


PETR VIZINA, Česká televize



Turné skupiny Rageous Gratoons po Česku:

St 21. 10. Lucerna Music Bar, Praha
Čt 22. 10. Klub Fléda, Brno
Pá 23. 10. Divadlo 29, Pardubice
So 24. 10. c.k. Solnice, České Budějovice



myspace.com/rageousgratoons

rageous-gratoons.com