Metalově prostý Brichta

Metalově prostý Brichta

Metalově prostý Brichta


Podle redakčního kolegy Ondřeje Formánka je text skladby Aleše Brichty Deratizer rasistický. Myslím, že není.

Podle redakčního kolegy Ondřeje Formánka je text skladby Aleše Brichty Deratizer rasistický. Myslím, že není.






Jen úvodem: celý text Deratizera je příšerný, podobně jako většina metalových textů. Metaláky zřejmě nepadají texty při ranním kocovinovém pohledu do zrcadla, kdy v řídnoucích vlasech vidí prosvítat zub času a všude cítí globální pohromu.

Ale rasistický? Slovník cizích slov definuje rasismus jako „názor o nerovnosti ras, obvykle v souvislosti s nadřazováním některé“. Nic takového v Brichtově textu nenajdete. Ani pokud jej s velkým přemáháním přečtete jako já celý. „Cikáni kradou na ulici kola“ je pasáž, kvůli níž nejen Formánek obviňuje Brichtu z rasismu.
Zaprvé: podle definice nejde o rasismus, ale o politickou nekorektnost – což vůbec není to samé. Brichta neposílá Romy coby méněcenné etnikum do plynu ani je nestěhuje do Indie; pouze paušálně vyjadřuje vlastní či obecnou negativní zkušenost s nimi.
Rasismus znamená předsudky, politická korektnost účelové zamlčování často ošklivé pravdy.

Jen kvůli ní si například politici v TV neříkají do očí, že lžou, ale že nemluví pravdu. Nakonec i o nich Brichta zpívá, že z nás dělají voly. Negativně je paušalizuje úplně stejně jako Romy, vždy trochu nefér záležitost. Nikdo se však na jejich obranu neozval – dokonce ani oni sami! Snad vědí proč.

Zadruhé: v umění, což je slovo, s nímž v souvislosti s Brichtou nechci moc hazardovat, se politické nekorektnosti nikdy nevyhnete. Ani do Deratizera nemůžete napsat, že sedmnáct procent žižkovských Romů – a teď fabuluju – krade na ulici kola; špatně se to rýmuje. Stejně jako že osm procent Čechů krade auta na ulici v Rakousku auta, jeden z Formánkových argumentů.
Přitom je to škoda. Rakouský šlágr o Češích–zlodějích by mě neurazil, přestože sám moc nekradu. Naopak. Muzika, stejně jako umění, má být politicky nekorektní. Jen tak nám – včetně Romů – pomůže podívat se na sebe aspoň trochu střízlivýma očima.






Související:
Ondřej Formánek: RASISMUS NA ZAPŘENOU
(Reflex.cz - top téma, 27. 7. 2009)

Luděk Staněk:
BRICHTŮV VLASTIVĚDNÝ KROUŽEK NA VÝLETĚ
(Reflex.cz, 28. 7. 2009)

Miroslav Cvrček – jiný úhel pohledu:
DERATIZACE V PODÁNÍ ALEŠE BRICHTY
(tištěný Reflex, vychází 30. 7. 2009)




Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST