Brichtův vlastenecký kroužek na výletě.

Brichtův vlastenecký kroužek na výletě.

Brichtův vlastenecký kroužek na výletě.

Deratizace podle Aleše Brichty bude asi pěkně bolestivý proces. Stačí se podívat na titulní obrázek, jenž zdobí obal celého alba Deratizer.






To retardované děcko, které obal navrhlo (náhled v článku RASISMUS NA ZAPŘENOU), si s ním dalo evidentně hodně práce, takže si z něj nebudu dělat legraci. Ale pokud Aleš Brichta hodlá deratizaci pojmout takhle, je to věc, která, až přijde, bude spíše než cosi očistného něco na způsob ekonomické krize – odneseme to všichni. I ti, co nejen na diskusích pod články o Brichtovi na iDnesu či Reflex.cz Alešovi vyjadřovali podporu.


Třeba takový Petr Kůsa, hudebník a hudební dramaturg. Ten rozesílal předminulý týden na všechny strany maily na Brichtovu podporu – v otevřeném dopise hovoří údajně za nás, všechny slušné lidi, co pracují od rána do večera. Petr Kůsa asi začal pracovat od rána do večera již ve velmi raném dětství (pravděpodobně někdy kolem třetí třídy základní školy, což mu neumožnilo základní školu dokončit), protože ve svém dopise píše „až nám bílím občanům“. Navíc má slovo „bílím“ ještě v uvozovkách, z čehož soudím, že se považuje za cosi na způsob Michaela Jacksona, protože to je podle mne jediný člověk, na kterého slovo „bílý“ v uvozovkách sedělo.

Ale zpět k Brichotvi. Je skvělé, že kompletní deratizaci (podle obrázku soudím, že ani Karlův most po tomhle zásahu nezůstane komplet) vede někdo, kdo má blízko k myšlence národa a hrdosti. Ostatně Brichta to projevil již dříve v textu slavné skladby projektu Hattrick Červená, modrá, bílá:

Za svoji zemi, její čest a její slávu,
za svoji hrdost, za svý jméno hlavu dám,
hájit svý barvy a svou víru nepřestanu,
a vím, že nejsem sám.


R:
Červená, modrá, bílá
žádná nechybí.
Červená, modrá, bílá
jsou barvy mý
Červená, modrá, bílá
barvy co mám rád.
Červená, modrá, bílá
jsou akorát.

(přepis z fanouškovského webu)
Z něj soudím (vedle toho, že Brichtova slovní zásoba asi nevydá na sebrané spisy), že deratizace se nebude Česka zase tak moc týkat. Ve zmíněné písni totiž Brichta projevuje svoji oddanost – Srbsku, jehož trikolora má právě toto pořadí barev. Tedy červená, modrá a bílá, v tomto pořadí a již mnoho let (konkrétně od vzniku Srbského knížectví někdy v roce 1830). Česká trikolora má přesně danou sekvenci barev, a to v pořadí bílá, červená, modrá. (viz blíže např. ZDE)


Osobně myslím, že pro Aleše Brichtu je vlastenectví příliš vysoká laťka. Měl by se vrátit k vlastivědě, což byl předmět na základní škole, kde jsme se podobné věci (a spoustu dalších, jež by se Alešovi jistě také někdy hodily) učili. Ne, vážně, tyhle věci se občas hodí.

Být vlastenec je jedna věc, být hlupák věc druhá. Být hlupák volající po deratizaci... no to už začínám mít husí kůži.



Související:

Ondřej Formánek: RASISMUS NA ZAPŘENOU
(Reflex.cz - top téma, 27. 7. 2009)
Petr Holec: METALOVĚ PROSTÝ BRICHTA
(Reflex.cz, 28. 7. 2009)
Miroslav Cvrček – jiný úhel pohledu:
DERATIZACE V PODÁNÍ ALEŠE BRICHTY
(tištěný Reflex, vychází 30. 7. 2009)