REFLEKTOR: Tragické finále

REFLEKTOR: Tragické finále

REFLEKTOR: Tragické finále

Uff, jak truchlivé loučení! Na sklonek roku zůstalo skoro to nejhorší z celé filmové nadílky 2009.
ALVIN A CHIPMUNKOVÉ 2 – PRINCEZNA A ŽABÁK – TRABLE V RÁJI

Uff, jak truchlivé loučení! Na sklonek roku zůstalo skoro to nejhorší z celé filmové nadílky 2009.
ALVIN A CHIPMUNKOVÉ 2 – PRINCEZNA A ŽABÁK – TRABLE V RÁJI




Premiéry z 24. a 31. 12. 2009



ALVIN A CHIPMUNKOVÉ 2
USA 2009
Režie: Betty Thomas
V českém znění: Martin Stránský, Zbyšek Pantůček, Pavel Tesař, Jan Maxián ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
88 minut


Štěstí, že děti nejsou náročné. Těm nejmenším často stačí jakési roztomilé chundelaté kouličky, vrtící se do rytmu aktuálních popových výplachovek a vyluzující legrační zvuky. Chipmunkové jsou tak moc legrační, že by si psychicky méně odolní jedinci tu nádheru rádi zkrátili uříznutím ucha… nebo nějakým jiným podobně teatrálním gestem. Nepochybně by šlo o čin velkolepý a možná podobně historicky proslulý jako v případě poblázněného Van Gogha. Jenže Chipmunky by nezastavil.

Nesnesitelní chlupatí písklouni totiž vydělávají příliš mnoho peněz. Už jejich první film nepatřil k nejchytřejším - ve dvojce se jen „protahuje“ švanda tím, že mončičáci nastoupí do školy. Štengrují se s lidskými spolužáky, zahrají si americký fotbal, rozhádají se, a jen co se usmíří, vyšmiknou závěrečný koncert. Málokdy se vidí pokračování točené tak okázale bez ambicí, jen v touze naplnit zadání při co největší sumě ušetřené energie. Minimální osmdesátiminutová stopáž má asi dva světlé momenty, jež sice nejsou originální, ale alespoň jsou z jiných komedií ukradeny poměrně efektivně. Jedinou inovací tak je příchod Čiperek: tři chlupáči dostali tři chlupaté kolegyně… a za dva roky nejspíš schytají i chlupatá miminka.

Sluší se v tuhle chvíli sejmout klobouk a věnovat minutu ticha Rychlé rotě. To byla alespoň povedená parta! Tyhle nové, digitální a uřvané hlodavce na heliu by zválcovala do minuty!




PRINCEZNA A ŽABÁK
USA 2009
Režie: Ron Clements, John Musker
V českém znění: Zuzana Kajnarová, Dasha, Radek Zima, Jiří Korn ad.
Distribuce v ČR: Falcon
91 minut


Disney se mezitím rozhodl vzkřísit ruční animaci! Po pětileté odmlce se vrací k „ploché“ kreslené klasice, tedy k formátu, který značku Disney proslavil po celém světě a spojil ji navěky s půvabnými pohádkami pro děti všech věků. Jenže časy se změnily a navzdory evidentní snaze, i enormním investicím času, talentu i peněz působí Princezna a žabák jako pajdavý anachronismus.

Touha být zároveň starosvětský i postmoderní vyznívá polovičatě. Všechny ty hravé aktualizace – a ne, nemusí jí být pouze černošská princezna, ale třeba převrácení mýtu o zakletém žabím princi – by líp fungovaly ve Shrekovi. Rozhodně spíš než v pohádce, kde se vybrnkává jazz, zatímco se opodál vesele šklebí aligátoři.



TRABLE V RÁJI
USA 2009
Režie: Peter Billingsley
Hrají: Kristen Bell, Vince Vaughn, Jason Bateman, Jon Favreau, Malin Akerman ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
113 minut


Bohužel se poslední novinkou vracíme obloukem k Chipmunkům. Tedy k nejtěžšímu komerčnímu průplachu bez jakýchkoliv hmatatelných ambicí. Střadatel bezvýznamných hereckých štěků Peter Billingsley oslovil hodně svých kamarádů a vehnal je do svého režijního pokusu, prapodivně rozcapeného mezi klasickou ansámblovou romantickou komedií z exotických kulis (hereckých hvězd je tu skoro desítka! I Jean Reno se stavil…) a zvláštní vztahovkou, kterou asi nikdo nemůže brát vážně.

Jelikož jde o jedinou silvestrovskou premiéru, nemají vyznavači filmových novinek kam pláchnout. Což je velká chyba, za níž se bude platit ještě silnější novoroční kocovinou. Na druhou stranu, lepší si tuhle zábavičku odbýt ještě v prosinci, než kdyby šly Trable v ráji do distribuce o den později. „Jak na Nový rok, tak po celý rok“ by v tomto případě znamenalo kulturní apokalypsu, srovnatelnou jen se středověkým pálením knih.







Sledujte rubriku FILM / TV