REFLEKTOR: Rodina je základ

REFLEKTOR: Rodina je základ

REFLEKTOR: Rodina je základ

Bláhoví distributoři nachystali na říjen pro česká kina osmadvacet nových titulů! Tři z těch, které už můžete vidět, zdůrazňují staré dobré rodinné hodnoty. Pavel Kříž tu hraje padoucha, Bruce Willis náhradníka a Forman Formana.

Bláhoví distributoři nachystali na říjen pro česká kina osmadvacet nových titulů! Tři z těch, které už můžete vidět, zdůrazňují staré dobré rodinné hodnoty.




MILOŠ FORMAN: CO TĚ NEZABIJE…
ČR 2009
Režie: Miloslav Šmídmajer
Hrají: Miloš Forman, Petr a Matěj Formanovi, Michael Douglas ad.
Distribuce v ČR: Cinemart
110 minut


Portrétuje-li filmař osobnost kalibru Miloše Formana, má z dobrých 80 % vyhráno. Slavnější persónu nenajde, tím spíš ne takovou, která by dokázala báječně vyprávět o úskalích i triumfech svého života. Každá formanovská historka se prodere do paměti, ať už je poťouchlá, obyčejně životopisná nebo truchlivě pravdivá (třeba když Forman na terezínském hřbitově vzpomíná, jak nacisté zabili jeho rodiče).

Forman je formát. Podíváte-li se na jeho kariéru, pak snadno pochopíte, proč k němu česká filmařská obec přistupuje s takřka zbožnou úctou a proč kvůli němu distributoři vysílají do kin i filmy, které patří spíš do televize nebo výhradně na divadelní prkna. Dokument zkušeného Miloslava Šmídmajera nicméně nepůsobí – navzdory své audiovizuální strohosti – jako zbytečná položka letošní nabídky v kinech (což se o záznamu Dobře placené procházky říct nedalo). Forman umí vzpomínat natolik barvitě, že ani formálně suché podání jeho historkám neublíží. Vklad dokumentaristů samotných je diskutabilní, jako by se naslouchající filmaři jen proměnili v nahrávací zařízení, které zaznamenalo spoustu zajímavých ohlédnutí. Stačí to. S bodrým režisérem před kamerou snad ani nemohl vzniknout nudný film.

Možná je škoda, že výjimečný osud lemovaný výjimečnými filmy nezachytila nějaká podobně jedinečná osobnost. Povídání se mohlo otisknout do výrazného filmu a ne „jen“ do zábavné rutinní dvouhodinovky. Ne všechno je holt dokonalé. Tak jako něco chybí filmu, chybí (nebo spíš chybělo) něco i jeho hlavnímu protagonistovi. Nenápadně to prozradí až na úplném konci, ze kterého lze vyčíst, že i pro dvojnásobného oscarového triumfátora je pospolitá rodina odměnou nejcennější.




NÁHRADNÍCI (Surrogates)


USA 2009
Režie: Jonathan Mostow
Hrají: Bruce Willis, Rosamund Pike, Radha Mitchell, Ving Rhames ad.
Distribuce v ČR: Falcon
88 minut





K podobné myšlence, jakou nakonec (ne)vysloví Miloš Forman, se doberou i hrdinové sci-fi Náhradníci. Do akčnější polohy se v ní vrátil Bruce Willis. Vytrvalá herecká hvězda hraje agenta, který chce nejen vypátrat zloduchy, ale i znovu nastartovat své soužití s manželkou.
Což v téhle verzi blízké budoucnosti není věc zrovna jednoduchá...

Každý člověk má totiž svého náhradníka. Dokonalou, čistou, krásnou a snadno opravitelnou kopii sebe sama, která vše podstatné „odžije“ za svého majitele, zatímco ten může v limbu ležet doma na lehátku.

Klasická sci-fi premisa tu slouží jednak k lamentování nad technologickým pokrokem, zadruhé pak k utvrzování zavile antiamerikanistických diváků v tom, že popcornový Hollywood se rovná bezkrevné a tupé šmíře, která chce přes pěkné obrázky jen vydělávat peníze. Tentokrát je tenhle předsudek oprávněný a nic s tím nezmůže ani snaživý Bruce Willis. S tak prázdným rozvedením slibného námětu by nic nezmohli ani Al Pacino s Robertem De Nirem.



AŤ ŽIJÍ RYTÍŘI


ČR 2009
Režie: Karel Janák
Hrají: David Prachař, Dany Mesároš, Ivana Korolová, Pavel Kříž ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
105 minut


Podruhé během krátké doby si může česká kinematografie užívat pocitu, že převyšuje import zpoza hranic. I historické dobrodružství Ať žijí rytíři totiž obstojí, minimálně jako neškodná oddychovka pro celou rodinu.

Karel Janák bystře okoukal postupy z mnohonásobně nákladnějších historických velkoprodukcí a zkonstruoval přímočarou žánrovku, která neurazí: äni akcí, ani humorem. A už vůbec ne Pavlem Křížem v asi nejdivočejší herecké kreaci roku – Kříž v rámci ní přehrává natolik očividně, až připomíná karnevalového bubáka. Což je póza, která v naivní pohádce o dětech, bojujících za svou tvrz, bez problémů funguje. Na televizní obrazovce to půjde Rytířům jistě líp než v kinech, i tak jsou neurážejícím překvapením. Pravé rodinné hodnoty podsunují způsobem, jaký se v českém filmu moc často nevidí.



Do kin vstoupily i tři nenápadné tituly: Nejzajímavější podívanou slibuje experimentální ELECTROMA, za níž stojí hudebníci z Daft Punk, společnost Atypfilm přiváží už třetí díl své „oblíbené“ dětské série ZTRACENÝ POKLAD TEMPLÁŘSKÝCH RYTÍŘŮ (předchozí dva díly snad nikdo neviděl) a fandy stereoskopického formátu může uspokojit další přírodopisný dokument VELKÉ PODMOŘSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ 3D.







Sledujte rubriku FILM / TV