Vary ve varu

Vary ve varu

Vary ve varu

44. mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je tu. Chystáme pro vás odtud pravidelné raporty, ba dokonce i „televizní vysílání“. Pro začátek zatím malý průvodce tím, co letošní přehlídka nabízí.

Základní manuál „pro přežití“ na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech najdete v aktuálním tištěném Reflexu č. 27 (vyšel 2. 7. 2009). Pravidelné raporty z dění na největší tuzemské filmové akci od zítřka pak budete nacházet zde, na internetu. Z Karlových Varů navíc v neděli 5. července Reflex.cz odstartuje i své „televizní vysílání“ BE.X (společný projekt RefleXu a internetové televize BEdna.tv). A těm, kteří už mají do Varů sbaleno, teď nabízím tzv. kápézetku neboli krabičku poslední záchrany, v níž jsou filmy „testované na lidech“, aby se vám tituly z festivalového katalogu vybíraly lépe a radostněji.





Pro milovníky extrémních zážitků:
Jednoznačným hitem letošního roku bude ANTIKRIST Larse von Triera. Každý ho bude chtít vidět na vlastní oči, aby se přesvědčil, jestli se na to skutečně nedá koukat. Je dobré dopředu vědět, že Antikrist posloužil režisérovi jako terapie v období silných depresí, pozor na to: jemu sice zjevně pomohl, ale někomu jinému může způsobit lehké trauma.
Jistou míru otrlosti si žádá i sledování filmu ŽÍZEŇ režiséra Parka Chan-wooka, především pro bizarní kombinaci hororu s komedií. Překvapit může i vlídný Francouz François Ozon se snímkem Ricky: rozjíždí se to docela nenápadně, pak ale přijde zvrat v žánru i ději, který buď nadchne, nebo naštve, jiná možnost není.




Pro frankofily:
Jděte na retrospektivu Pocta Patrici Chéreauovi, už proto, že se ani jeden z jeho filmů nepodobá tomu druhému. V soutěži se bude promítat VILLA AMÁLIA s Isabelle Huppertovou v hlavní roli, stojí to za to hlavně díky ní.




Pro ty, kteří chtějí být v obraze:
Doporučuji sekce Otevřené oči a Horizonty, především vítězný snímek z Cannes BÍLÁ STUHA režiséra Michaela Hanekeho. Je černobílý, asketický, elektrizující, se silným vnitřním napětím, příběh se odehrává takřka přesně před sto lety, ale k dnešku promlouvá velmi silně.
V Otevřených očích najdete i film Andrey Arnoldové Fish Tank, citlivý i syrový portrét dospívající dívky, která se zamiluje do přítele své matky. Toho hraje Michael Fassbender, jehož přítomnost na plátně ocení hlavně ženy. Bez rozdílu pohlaví pak nadchne skvělá Katie Jarvisová v hlavní roli – debutující neherečka dostala v Cannes nabídku od hereckého agenta, myslím, že ne od jednoho.
Almodóvarova novinka ROZERVANÁ OBJETÍ je pro toho, kdo chce být v obraze, jednoznačná povinnost stejně jako WRESTLER se skvělým Mickeym Rourkem nebo gangsterka Michaela Manna Veřejní nepřátelé, v níž hraje Johnny Depp lupičskou legendu Johnnyho Dillingera.






Pro ty, kteří to chtějí risknout s českým filmem:
Možná vám v kině uniklo pár filmů nebo jste neměli odvahu… Zkuste dát šanci SESTŘE, KULIČKÁM, VENKOVSKÉMU UČITELI, EL PASU nebo filmu KDOPAK BY SE VLKA BÁL.
Není špatné si zopakovat Švankmajerovy SPIKLENCE SLASTI nebo se podívat,
co dnes točí Jan Němec – jeho HOLKA FERRARI DINO je čirá avantgarda.




Pro obdivovatele dokumentů:
Dokumentů bude hodně: zahraničních, českých, hudebních… Leckdy bývají inspirativnější než hrané filmy – dokumentaristé tvrdí, že vždycky.
Tady je pár tipů: Česká RAPUBLIKA – je o rapu, ale hlavně o Česku, IVETKA A HORA – co se stane, když se zjeví Panna Marie, JAK SE VAŘÍ DĚJINY – pohled na válku skrze hrnce, lžíce, naběračky aneb válka prochází žaludkem.





Pro klasiky:
Někdy je dobré vsadit na lety prověřenou jistotu.
Co takhle ODTUD AŽ NA VĚČNOST? Rok 1953, Burt Lancaster, Montgomery Clift, Frank Sinatra a osm Oscarů. Film uvidíme v restaurované verzi.
Německé oscarové drama ŽIVOTY TĚCH DRUHÝCH sice ještě zestárnout nestačilo, tudíž ho není třeba restaurovat, ale na klasiku bude moci aspirovat už brzy, najdete ho v sekci Dvacet let svobody.





TOP TÉMA – KARLOVY VARY 2009