Berlinale potřetí: Herecké kouzlo Kate Winsletové

Berlinale potřetí: Herecké kouzlo Kate Winsletové

Berlinale potřetí: Herecké kouzlo Kate Winsletové

Velké filmové festivaly obvykle zdobí slavnostní uvedení filmů, které už předchází ...

hvězdná pověst. Nemají tu zapotřebí soutěžit o festivalové trofeje, ale obratně využijí koncentraci filmových novinářů z celého světa do jednoho bodu na mapě k náležité publicitě.
To je i případ dramatu Předčítač (The Reader, 2008, trailer), který na Berlinale uvedl režisér Stephen Daldry s Kate Winsletovou, Ralphem Fiennesem a početným zástupem dalších herců a spolupracovníků. Předčítač má pět oscarových nominací a podle politiky filmového trhu je právě období mezi vyhlášením nominací a udílením Oscarů obchodně nejzajímavější.


Převážně divadelní režisér Stephen Daldry zazářil v roce 2000 s filmem Billy Elliot (trailer) a o dva roky později s pozoruhodnou adaptací novely Hodiny (The Hours, trailer).
Teď útočí na Oscary s filmem, jenž má kořeny právě v zemi, jejíž metropole tradičně hostí a hrdě propůjčuje název probíhající přehlídce. Příběh s biografickými prvky, který napsal Bernhard Schlink, se odehrává v několika časových rovinách v poválečném Německu. Patnáctiletý student se tu seznámí s o dvacet let starší ženou, mají hezký vztah: ona ho zaučuje v sexu, on jí předčítá klasiky... Po několika letech se zase potkají, on je studentem práv, ona souzena jako bachařka z Osvětimi… Tohle šokující zjištění má pak další zajímavou a velmi silnou dohru. Je to možná příliš tradiční, ale velice poctivý film. Nemá v sobě sice originalitu Hodin, nicméně pracuje s tématem inspirativně a je to emocionálně velice potentní podívaná, kterou si lze užít – též díky skvělým hereckým výkonům.

Režisér Daldry v Německu studoval a strávil tu hodně času i později v rámci svých divadelních aktivit. I proto je mu blízké téma německé „druhé generace“, která se musela vyrovnávat s hříchy svých otců. Přestože režisér tvrdí, že nechtěl točit film o odpuštění, protože zločiny holocaustu prostě odpustit nelze, musel leccos vysvětlovat.
Např. bachařku Hannu v podání Kate Winsletové člověk prostě lituje a nemůže si pomoci. Daldryho odpověď zněla vcelku alibisticky: „Je to věcí empatie a úhlu pohledu, s tím, jak se postavit k Hannině vině, zápasí i hlavní hrdina filmu.“ Bez ohledu na to, jak hlubokou emocionální stopu v nás příběh zanechá, je výkon Kate Winsletové skutečně fantastický. Už za něj má Zlatý glóbus, teď čeká na Oscara. Zasloužila by si ho nejen jako poctivá sběratelka nominací, ale i s přihlédnutím k výkonu ve filmu Nouzový východ (oficiální stránky). Rozhovor s Kate Winsletovou vám nenabízím, v Berlíně totiž poskytla jen tiskovou konferenci a ta měla k řádnému interview opravdu dost daleko. Ale zajímavé bylo setkání s režisérem Daldrym – rozhovor s tímhle rázným chlapíkem s originálními názory si v Reflexu budete moci přečíst zcela určitě.

KDY TO UVIDÍME: Předčítač by se měl objevit v kinech 2. dubna (oficiální stránky Palacepictures.net), česká premiéra už byla jednou posunuta, ale tento termín snad již bude definitivní.

PŘÍŠTĚ o tom, jaká je francouzská verze příběhu krvavé hraběnky Bathoryové, do které se vedle Juraje Jakubiska pustila i francouzská herečka a režisérka Julie Delpy.


BERLINALE PODRUHÉ (Reflex online, 9. 2. 2009)
BERLINALE POPRVÉ (Reflex online, 6. 2. 2009)
www.berlinale.de