X KRÁT DIVADLO - HEJTMAN Z KOPNÍKU


Obal DVD si můžete stáhnout zde.


Carl Zuckmayer: HEJTMAN Z KOPNÍKU, Činoherní klub, 1980



Hejtman z Kopníku byl první rolí Petra Nárožného v Činoherním klubu, s nímž je dnes neodmyslitelně spjat. Současně šlo o první inscenaci režiséra Ladislava Smočka, jež se po mnoha letech natáčela, a navíc o komedii parodující vojenský a policejní dril. Existovaly tedy jisté paralely mezi tím, co se dělo na jevišti a jaká byla občanská zkušenost té doby.
Inscenace se od premiéry v roce 1980 hrála deset let, nejen pro paralelu s absurdní byrokracií právě vládnoucího systému, ale také pro neokázalý lidský rozměr, který titulní postavě dokázal vtisknout tehdejší nováček souboru Petr Nárožný.
Hrají: Petr Nárožný, Jiří Císler, Kateřina Frýbová, Jiří Hálek, Rudolf Hrušínský ml., Miroslav Středa, Miloslav Štibich, Oldřich Vízner
Povídání o divadle osmdesátých let na záznamech Československé televize, jež v tomto roce vyjdou v Reflexu, si můžete přečíst v čísle 12. Tehdejší dramaturg Hlavní redakce dramatických pořadů v Praze Ondřej Šrámek ve VZPOMÍNKÁCH STARÉHO ZBROJNOŠE připomíná dobu, kdy byl jedním ze tří dramaturgů, kteří měli cyklus Zveme vás do divadla na starosti.

Rozhovor s Petrem Nárožným NECHCI SI KECNOUT vyšel v Reflexu č. 13/2008.