X KRÁT DIVADLO - JINDŘICH IV.

Možná nevěříte v sílu divadelního záznamu. Zdá se vám, že dívat se na inscenaci na DVD je jako cucat bonbón v igelitovém obalu. Jako amarouny. Jako sex s prezervativem. K takovým věcem se uchylujeme pouze v jediném případě: když není zbytí. Ale opak je pravdou. Proto jsme pro vás připravili divadelní edici Reflexu. Vizuální archív, který musíte mít.

JINDŘICH IV.



Obal DVD si můžete stáhnout zde. [PDF - 138kB]



Luigi Pirandello: JINDŘICH IV., Divadlo na Vinohradech, 1967


Inscenace Jindřicha IV. se stala událostí sezóny, recenzenti nešetřili chválou zejména u představitele titulní role Miloše Kopeckého. Hlavní ženskou roli ztvárnila Jiřina Jirásková a právě ona pomohla Kopeckému postavu Jindřicha IV. pochopit a uchopit. V kariéře téměř pětačtyřicetiletého Miloše Kopeckého představovala premiéra Jindřicha IV. významný zlom. Od příchodu do Divadla na Vinohradech v roce 1965 si až v této hře zahrál poprvé titulní roli. Avšak nejen proto k ní přistupoval s velkým respektem. Následující text psal ještě před premiérou pro Divadelní noviny s titulkem Glosa k Pirandellovi:



...Nevím, byl-li kdy Pirandello módou, ale byl-li, byla to úctyhodná móda. Čtu-li dnes jeho hru, cítím, že mohla být napsána včera... Zdá se chladný a rozumářský: a přece se vnitřní mechanismus hry pohne v Děj jen základními instinkty, šťávami a mízou života... Jindřich IV. je současně velkolepý tyátr, kriminální příběh i drama. Je v něm něco titánského: má normy moderního člověka, ponor filosofa a dimense romantického divadla. Ze všech možných důvodů, které odsouvaly hru k dlouhému mlčení, zdá se mi nejsrozumitelnější strach před tak velkým úkolem...