Jan Cina a Hana Vagnerová

Jan Cina a Hana Vagnerová Zdroj: Richard Kocourek

Babčáková zápolí s autistickým synem, Liška se samotou

Dva výjimečné činoherní texty se momentálně scházejí na jevišti pražského Divadla Kalich v podobě inscenací Podivný případ se psem a Už nikdy sám!. Vévodí jim silná témata a mimořádné herecké výkony.

Dramatizace knižního bestselleru Marka Haddona Podivný případ se psem z pera uznávaného dramatika Simona Stephense je velkým hitem současných světových jevišť, který posbíral řadu těch nejprestižnějších cen. Hlavní hrdina osobitého příběhu je teenager Christopher, matematický génius, ale také autista, který příliš nerozumí okolnímu světu ani lidem. Během zdánlivě nevinného vyšetřování detektivního případu ze sousedství rozkryje docela jinou záhadu – která mu zásadně promluví do života.

Role Christophera je velkou hereckou výzvou pro nepřehlédnutelný mladý talent Jana Cinu.

„S režiséry jsme se dohodli, že na jevišti nechceme zinscenovat odborný seminář o autismu, ale že se pokusíme vytvořit obraz světa autistů tak, jak si ho představujeme poté, co jsme se s ním seznámili“ říká Cina. 

Pod prvním pražským nastudováním je podepsán respektovaný režisérský tandem Skutr (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský), který proslul svou osobitou, nápaditou divadelní poetikou. „Příjemně mě překvapilo, že knížka i hra nabízejí více témat než problematiku autismu, že jsou především o rodinných vztazích. Ty jsou autory dovedně rozkryté, čemuž rozumíme všichni – na rozdíl od hrdinovy diagnózy, které nemůžeme plně porozumět, pokud s ní nežijeme,“ doplňuje Lukáš Trpišovský. 

Také v ostatních rolích se objevují uznávané herecké osobnosti: Simona Babčáková v roli Christopherovy matky, Marek Daniel, Hana Vagnerová v alternaci s Eliškou Křenkovou, Zuzana Stavná a Petr Vančura.

Nejbližší reprízy v Divadle Kalich se odehrají 16. května a 1. června.

Jan Cina a Hana VagnerováJan Cina a Hana Vagnerová | Richard KocourekSimona Babčáková a Marek DanielSimona Babčáková a Marek Daniel | Richard Kocourek

Černá komedie německého autora Marca Beckera Už nikdy sám! rovněž staví na tématu, které na první pohled k pobavení příliš není – samota lidí ve velkoměstech. Becker popisuje poněkud bizarní situaci dnešních singles, kteří se snaží uniknout pocitu osamělosti a najít si někoho, s kým budou sdílet svůj život. Přirozeným způsobem jim to nejde, musí toho docílit promyšleným plánem, dokonce za hranicí zákona. A stane se ještě něco daleko zvláštnějšího:  po městě se najednou začnou ztrácet desítky a desítky občanů…

„Téma té hry je, myslím, naprosto trvalé, lidské a obecné snad pro všechny věky věků. Jsou jím samota, pocit a tíha z té samoty a touha nebýt sám. Naše hra je osobitá, dojemná a snad i vtipná tím, jak se postavy s pocitem samoty nesmiřují a začnou se s ním velmi po svém vypořádávat,“ prozrazuje představitel hlavní role Pavel Liška. Trojici novodobých samotářů na jevišti doplňují Zuzana Bydžovská a Josef Polášek.

„Samotu zná každý. Někdo ji má rád a někdo ji dokonce vyhledává, ale většina lidí se jí bojí a pro mnoho z nás je prokletím. Marc Becker napsal o samotě komedii. Vypráví o obyčejných lidech, kteří se perou se svojí samotou, a divák se směje. Umí si udělat ze samoty srandu. Protože ví, že to je to nejlepší, co člověk může udělat, když se něčeho bojí. Smát se a nabíjet se optimismem,“ uzavírá režisér inscenace Už nikdy sám! Petr Novotný.

Divadlo Kalich má nejbližší reprízy na programu 25. května a 22. června.

Josef Polášek a Pavel LiškaJosef Polášek a Pavel Liška | Richard KocourekZuzana Bydžovská a Josef PolášekZuzana Bydžovská a Josef Polášek | Richard Kocourek

Více se dozvíte na www.divadlokalich.cz