Z komunistického seriálu Dynastie Nováků.

Z komunistického seriálu Dynastie Nováků. Zdroj: ČT

Z komunistického seriálu Dynastie Nováků.
Z komunistického seriálu Dynastie Nováků.
Z komunistického seriálu Dynastie Nováků.
Z komunistického seriálu Dynastie Nováků.
Z komunistického seriálu Dynastie Nováků.
5
Fotogalerie

Proč nás Česká televize mučí přihlouplými seriály z dob komunismu? Za to máme platit?

V minulých týdnech se objevily názory představitelů Českého rozhlasu a České televize, že by se měl zvýšit koncesionářský poplatek, který každý měsíc občané podle zákona platí veřejnoprávním médiím. Určitě se o tom povede vzrušená debata, protože úroveň mnoha pořadů je více než diskutabilní. Přispívat například musíme i za vysílání některých zcela přihlouplých propagandistických bolševických seriálů, které nám opakovaně pouští za naše peníze Česká televize. Například od poslední neděle běží dopoledne na programu ČT1 příšernost, která se jmenuje „Dynastie Nováků“.

Protože jsem už dávno zapomněl, o čem Dynastie Nováků byla, podíval jsem se ze zvědavosti znovu na první díl v neděli dopoledne. Výsledek? Je to daleko, daleko horší, než si lze představit. Komunistická propaganda jako vyšitá, jen je jakoby maskována do života obyčejných lidí.

Ovšem maskována mimořádně nezdařilým a amatérských způsobem. Dialogy herců jsou hloupé, scény vyumělkované a vykonstruované. Omlouvám se za slovo, celé je to strašlivě „blbé“.

Právě to možná přišlo současným dramaturgům v České televizi jako neškodné, proto dílo opět zařadili do programu. Jenže právě to byl někdejší záměr komunistické moci – přes rádoby odlehčená díla zakrýt odporný normalizační marasmus.

V Dynastii Nováků neuvidíte útlak ze strany bolševické moci, neuvidíte tehdejší všemožné zákazy a týrání, vidíte jen „obyčejnou rodinu, která má obyčejné starosti“. Starosti, jako všichni ostatní... To bylo prvořadé poslání seriálů za komunismu – ukázat, že všichni jsme jako oni, že je to vlastně o nás. Jenže realita byla jiná. Ve skutečnosti moc prováděla cenzuru, pronásledovala a věznila občany, nutila je „držet hubu a krok“.

Nasazení seriálu Dynastie Nováků je proto ze strany České televize rafinovaná moderní forma mučení a týrání. Kdekdo na to odpoví, že není nic jednoduššího, než program ČT1, když seriál běží, přepnout, nebo televizi úplně vypnout. To je pravda, dnes naštěstí máme na rozdíl od minulosti svobodnou volbu.

V rámci této volby se ale musíme ptát, proč vlastně máme platit veřejnoprávnímu médiu za šíření hloupé bolševické propagandy? Z které navíc čpí neumětelství a umělecké komunistické barbarství. Pak vypadá diskuse o zvýšení koncesionářského poplatku zcela jinak.