Jen aby se vědci nepřepočítali i u FCC...

Jen aby se vědci nepřepočítali i u FCC... Zdroj: vintag.es

Pokusy jaderných zbraní na kolorovaných fotografiích pocházejí převážně z USA.
Pokusy jaderných zbraní na kolorovaných fotografiích pocházejí převážně z USA.
Pokusy jaderných zbraní na kolorovaných fotografiích pocházejí převážně z USA.
Pokusy jaderných zbraní na kolorovaných fotografiích pocházejí převážně z USA.
Pokusy jaderných zbraní na kolorovaných fotografiích pocházejí převážně z USA.
13
Fotogalerie

Blbec a kalkulačka: Statisticky vzato, byl holocaust prkotina

Onehdy jsem se uvtípl na Facebooku na své oblíbené téma: V Ženevě stavějí nový urychlovač FCC, který bude mít přes sto kilometrů a urychlí elementární částice mnohem víc než ten současný, LHC. A to i v situaci, kdy nevíme, co se stane, když do sebe natolik urychlené protony bouchnou, a tak bych radši stavbu FCC zatím odložil. Začal se do mě trefovat blb vybavený kalkulačkou a já se vyděsil.

Většinu novinek ze světa vědy si vůbec nedovedeme představit, protože je nám prezentována ve zcela nepředstavitelných jednotkách. Běžný smrtelník necítí rozdíl mezi tím, zda je nějaká hvězda od nás daleko 400, nebo 4000 světelných let, protože představa byť jen jediné světelné hodiny je zcela mimo naši představivost.

Jak jsou však lidé většinově hloupí, dokážou kvůli svému nedostatku informací, představivosti a statistických dovedností bagatelizovat sebevětší malér a popřít sebevětší hrůzu.

Castle Bravo

Castle Bravo bylo kódové označení nejsilnějšího amerického testu termonukleární (vodíkové) pumy. Proběhl 1. března 1954 na atolu Bikini na Marshallových ostrovech. Atol byl částečně odpařen. Američtí fyzikové si chtěli bouchnout dosud největší jaderný výbuch v historii. Megatunový. Měl mít sílu (jak říkali ti, co počítali nejpřesněji) pěti megatun TNT. Pět miliónů tun trinitrotoluenu.

Ti, co to měli spočítané méně přesně, říkali, že to bouchne mezi čtyřmi a osmi megatunami. Na atolu Bikini tedy umístili pumu a na lodích rozumně odpluli několik set kilometrů daleko. Pak to bouchlo. Síla výbuchu se odhaduje (blbě se to přesně měří) na patnáct megatun, což je fakt o hodně víc.

Posteskl jsem si na to téma a zpucoval mě blb. Vlastnil kalkulačku, nevlastnil mozek, a tak mi napsal, že se vlastně nic nestalo, protože to Američanům bouchlo jen třikrát víc, než předpokládali. A že se sice američtí fyzici spletli o 200 procent, ale že je to vlastně v pohodě. Nechápal, že rozdíl mezi výbuchem pěti a 15 megatun si nikdo nedokáže představit. Že to nikdy nikdo neviděl a v praxi nezkoušel. Ale že něco z oblasti jaderných výbuchů zmapováno je.

Little Boy byla uranová (tedy velmi slabá) jaderná puma použitá v boji. Šestého srpna 1945 byla svržena z amerického bombardéru B-29 Enola Gay na Hirošimu. Puma byla vypuštěna v 8.15 místního času z výšky 9600 m a explodovala ve výšce 580 m nad městem. Výbuch uvolnil energii asi 15 tisíc tun TNT. Celkem zahynulo asi 140 000 obyvatel. Při experimentu Castle Bravo se sice vědci spletli jen o dvě stě procent, ale těch dvě stě procent představuje 667 hirošimských pum. Potenciál přes 97 000 000 mrtvých.

Car-bomba

Car-bomba (krycí jméno Ivan) byla ruská třístupňová termonukleární puma — nejsilnější v historii lidstva. Plánovaný výbuch měl mít (aby Rusové byli větší a silnější než Američané) 50 megatun. Výbuch proběhl 30. října 1961 v 11.32 moskevského času nad sovětskou jadernou střelnicí Nová země (Objekt 700). Ihned po výbuchu se vytvořila ohnivá koule o průměru přibližně osmi kilometrů. Její spodní část nezasáhla zemi kvůli odražené tlakové vlně, vrchní část téměř dosáhla výšky, z níž byla shozena (10,5 km).

Světlo z výbuchu bylo pozorovatelné téměř 1000 km od místa výbuchu. Následný atomový hřib byl 64 kilometrů vysoký, takže zasahoval až do mezosféry. Průměr klobouku hřibu byl 95 km a průměr jeho nohy 40 km. Všechny budovy ve vesnici Severnyj 55 km daleko od epicentra byly zničeny. V místech stovky kilometrů daleko byly zničeny dřevěné domy, kamenné domy ztratily střechy, okna a dveře. Rádiová komunikace byla přerušena téměř na hodinu. Uvolněné teplo by mohlo způsobit popáleniny 3. stupně 100 km daleko.

Tlaková vlna doletěla 700 km daleko — do přístavu Dikson. Okna výbuch vytloukl do vzdálenosti 900 km. Seizmická vlna třikrát oběhla planetu. Dle Einsteinovy rovnice E=mc2 byla uvolněna energie odpovídající 2,34 až 2,67 kilogramu hmoty. Stejné množství energie vyrobí v ČR všechny elektrárny ČEZ dohromady za rok. A vzhledem k tomu, že Cara-bombu zkonstruoval jeden z nejchytřejších, nejslavnějších a nejzasloužilejších humanistů a bojovníků za lidská práva v dějinách Sovětského svazu, Andrej Sacharov, tak se spletl mnohem míň než američtí vědci. Výbuch měl jen o šestnáct procent, to je o osm megatun více, než humanista Sacharov plánoval. Tedy o 533 hirošimských pum více. Pět set třiatřicet hirošimských pum představuje potenciál 70 000 000 mrtvých a to je fakt hodně i na Sovětský svaz.

Holocaust byl vlastně prkotina

„Španělská chřipka“ byla pouhé dva roky trvající pandemie (1918–1920). Počet obětí se udává až 100 000 000 mrtvých. Takže se těším, až si další slabomyslný jedinec koupí kalkulačku a spočítá, že holocaust byla vlastně prkotina, protože nacisté vyvraždili ve srovnání se španělskou chřipkou jen šest procent lidí. Závěr je jednoznačný: Kalkulačky by měly být na zbrojní průkaz udělovaný dle inteligence žadatele.