Václav Klaus v roce 2013. Poslední projev ve funkci prezidenta

Václav Klaus v roce 2013. Poslední projev ve funkci prezidenta Zdroj: Profimedia

Ekonom Vladimír Pikora: Václav Klaus for President?

Není to tak dávno, co jsme volili prezidenta. Leckomu se proto může zdát předčasné uvažovat, kdo bude prezidentem příštím. Já si ale myslím, že správný čas pro příslušné úvahy už nastal. Poslední volby ukázaly, jak těžké bylo představit Miloši Zemanovi protikandidáta. Dalo se sázet na jistotu, že Zeman vyhraje. Nyní ale máme jistotu, že Miloš Zeman už kandidovat nebude. Takže času na hledání srovnatelně silného kandidáta zase tolik už není.

Nás volební systém je kočkopes. Myslím, že jsme neměli zavádět přímou volbu. Politici se s přímou volbou neumějí vyrovnat. A neumějí to ani v cizině, což ukázal třeba brexit. Lidé si sice odhlasovali, že chtějí vystoupit z EU, ale politici se nedokáží shodnout na formě brexitu, takže hrozí, že Britové nakonec z EU ani nevystoupí. Naštvaní budou nakonec všichni a bude se mluvit o selhání demokracie, což je asi to poslední, co chceme.

Něco podobného čekám u našich příštích prezidentských voleb. Výsledek se mnoha lidem nebude líbit. Volební systém je totiž nastaven tak, že vyhraje jen výrazná osoba. Míněno: osoba, která má nejen mnoho příznivců, ale také mnoho odpůrců. Prostě osoba v nějakém ohledu vyčnívající, ať už pro někoho negativně, či pro jiné pozitivně.

Vsadil bych na Klause

Když se zamyslím nad tím, kdo toto kritérium splňuje, tak mě vedle Miloše Zemana napadá jen Václav Klaus. Vím, že si mnozí budou klepat na čelo, křižovat se a modlit, ať je to jen vtip. Ale já — pokud to Klausovi zdraví dovolí – kdybych měl v sázkové kanceláři tipovat dalšího vítěze, bych si vsadil právě na něj.

Jistě, těžko dnes odhadnout, jak budou lidé volit v lednu 2023. Ale nějaké indicie tu jsou. Tak třeba kdybychom soudili o budoucím zdraví na základě dnešního zdraví, tak Klaus vypadá zdravotně lépe než mnozí současní politici.

Při Klausových narozeninách to Miloš Zeman oglosoval: „Milý Václave, obdivuji Tvoji vitalitu, obdivuji, že jezdíš na jednu mezinárodní konferenci za druhou, že Tě to baví, člověče, ale budiž, je to Tvůj problém. Šimon Peres, kterého jsem v Izraeli potkal, když mu bylo devadesát let, byl úspěšný prezident. Jak se na Tebe dívám, devadesát Ti ještě není, ale mohl bys to zkusit, já mám před sebou už jen čtyři a půl roku a podle ústavy už kandidovat znova nemůžu.“

Nová občanka

Samotný Klaus o kandidatuře dost možná uvažuje, vyloučit to nelze, protože nedávno do médií prohlásil: „Loni při volbách jsem dostal nový občanský průkaz, který má platnost do roku 2052. Prohlédl jsem si ho a poznamenal, že to je 35 let čili můžu ještě sedmkrát kandidovat na prezidenta, tak se všichni bojte.“

Možná to byla jen legrácka, a možná to taky byla vypuštěná první průzkumná sonda terénu. Má to logiku. Mnoha lidem se to nebude líbit, ale hodně dalších voličů by zase Klause chtělo. (I v tom je Zemanovi podobný.) V jednom rozhovoru prohlásil: „Nevím, jestli je poptávka po Klausovi, ale myslím, že je poptávka po jasném názoru, konzistentním názoru, který se za sebe nestydí.“

Myslím, že to je ono. Konzistence! To nám chybí! V posledních volbách mi vadilo, že jsem řadu kandidátů neznal a musel složitě zjišťovat, co vlastně chtějí. Jejich nekonzistentnost byla nekonečná. Bylo až tragikomické, že země s 10 milióny lidí neumí vygenerovat všeobecně známé kandidáty, kteří by stáli léta za svými názory.

Klaus nepřekvapí

Jeden kandidát na prezidenta představil svůj tým poradců, z čehož jsem se pokusil něco usuzovat o jeho názorech. Chyba lávky. Jeho ekonomičtí poradci tomuto kandidátovi veřejně doporučili nepřijímat euro. A co myslíte, že kandidát hlásal? Že je pro euro. Pravý opak, než co mu jeho tým, jímž se zaštiťoval, doporučil. Asi měl poradce jen na ozdobu nebo se považoval za „lepšího“ ekonoma než jeho poradci.

Podle mě vyhraje někdo, kdo je všeobecně přijímanou osobností s názory už dnes a nečeká, co z něj vyrobí PR agentura. Takovou osobností Václav Klaus bezpochyby je.

Zatímco u kandidátů vygenerovaných na poslední chvíli netušíte, co chtějí a co si myslí, u Klause máte předem jasno. Jeho názory všichni léta znají. Stejně jako Miloš Zeman nemusí chodit do debat, aby se představil. Nikoho ničím nepřekvapí. Těžko na něj může něco nového prasknout, protože všechny kauzy už byly miliónkrát proprané.

Hotový kandidát

Mnoho lidí Klausovi vyčítá tohle a tamhleto z minulosti. To je ale vlastnost každého dlouhodobého politika. Nikdy se nelze zavděčit všem. Výčitky a kritika tu určitě budou i v roce 2023. Může se však změnit jejich síla a intenzita. Nálada ve společnosti se tak dramaticky změnila, že lidé jsou ochotni tolerovat mnohem víc.

To, co bývalo nemožné, dnes možné je. Navíc vývoj ve světě dává Klausovi v mnohém za pravdu, možná se další jeho slova naplní, což bude víc než všechny předvolební billboardy světa. Klaus proto nepotřebuje na volby ani moc peněz. Zatímco on už je z pohledu politického marketingu hotový kandidát se vším všudy, ostatní ještě tápou a přemýšlejí, co si mají myslet.