Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Co ještě zbývá Babišovi obsadit? Třeba ředitel dotační politiky ČR!

Babiš se jmenoval předsedou Rady vlády, která má za úkol bojovat proti korupci a střetu zájmů. Využil tak staré šlechtické zkušenosti a jmenoval hajným nejlepšího pytláka. Ve střetu zájmů je Babiš nepochybně republikovou jedničkou a ani v oboru korupce není jeho pozice bezvýznamná. Ví o obou disciplínách mnoho, praxi má bohatou a je tedy pravým mužem na pravém místě.

Jenže už nejsou staré časy, kdy si feudál jmenoval hajným, koho chtěl. Dnes jsme si všichni rovni. Platí to i v korupci, střetu zájmů a dojení státních dotací. Je nemyslitelné, aby Babiš sám a bez výběrového řízení obsadil všechna ta místa, kde se proti korupci a střetu zájmů bojuje. I ostatní korupčníci mají na ta místa právo. O politicích ve střetu zájmů to platí dvojnásob.

Není pochyb o Babišově kvalifikaci. Korupci rozpozná z pěti kilometrů, střet zájmů z deseti. Nikdo ho v tom nepřekoná. Ale přesto by měl (i zákon to žádá, byť se o korupci přímo nezmiňuje) na ta místa vypsat výběrová řízení. Není jasné, proč to neudělá, vždyť by ta výběrová řízení všechna stejně vyhrál, protože je nejlepší a nezkušenější jak v podvodech, tak i ve střetu zájmů. Je to důvod, proč mu k tomuto dalšímu úspěchu v oboru korupce negratulujeme.

Lidé budou Babiše kritizovat a dělat na něj všelijaké narážky, že je vlkem v ovčinci, kozlem v zahradě či virem ve skladu antibiotik. Babiš se jim správně vysmívá. Jsou to lidé, kteří nic nedokázali, nebyli nikam zvoleni a většinou jsou na sociálních dávkách a dávkách pervitinu. A znají se s bratrancem Kalouska!

Babiše na jeho oslnivé mocenské dráze čeká už jen závěrečný dvojkrok, jmenovat se předsedou Ústavního soudu a ředitelem státní dotační politiky v České republice.