A když se to v CERNu povede, takhle to skončí...

A když se to v CERNu povede, takhle to skončí... Zdroj: Profimedia.cz

Vědci v CERNu možná vyřeší vše. Imigraci, planetární sucho, Babiše...

Zcela iracionálně se bojíme věcí, které se nám tak nějak nezdají - třeba geneticky modifikovaná kukuřice, která je naprosto neškodná. Na druhou stranu si ale za potlesku celé veřejnost, za obrovské peníze a k nadšení celosvětové vědy zaděláváme na takový malér, že je proti němu jaderná apokalypsa dětskou hrou.

Když se vrátím z práce - od léčitele nebo perpeťáka na hranici slabomyslnosti, jehož blábolení nesmyslů musím hodinu poslouchat - tak potřebuji rekonvalescenci. Něco, co je racionální, zajímavé, a pravdivé. Takže se pomalu stávám expertem na ekologii stopkookých plžů, a třeba o urychlovačích a černých dírách toho díky tomu vím mnohem víc, než když jsem psával o neonacistech.

A když jsem si teď četl novinky z CERNu, provozovatele největšího cyklotronu světa, pochopil jsem, že když se to našim nejprogresivnějším fyzikům povede, tak je vyřešená jak imigrace, tak sucho, a to za zlomek nanosekundy.

Jak věda slavila úspěch

Desátého září 2008 byl k všeobecné radosti spuštěn na švýcarsko - francouzské hranici (či přesněji v tunelu pod ní) velký hadronový urychlovač (Large Hadron Collider). Zdomácněle LHC. Je to sedmadvacet kilometrů dlouhý kruhový tunel plný magnetů, kterým vědci urychlují elementární částice.

Jejich výzkum pak probíhá sofistikovaně. Třeba vědci vezmou - symbolicky řečeno - dva protony a honěj je v protisměru tak strašně dlouho a tak strašně vysokou energií, že každý proton získá energii letícího komára. Když má elementární částice energii letícího komára, je to strašně moc. No a pak vědci trochu pohnou magnety, a oba dva proti sobě letící protony s obrovskou energií nechají srazit. A vědecky pozorují, co to udělá.

Trochu to připomíná situaci, když dva dvanáctiletí kluci najdou na poli hlubokou orbou čerstvě vyoraný předmět. Vypadá jako válec, je z hodně zrezlého kovu, na konci má něco jako křidýlka, a kluci mají kladivo. Tak do něj začnou tím kladivem mlátit, aniž by zohlednili možnost, že předmět může být nevybuchlá bomba z druhé světové války.

Kolapsar je když...

Řada vědců, kteří v CERNu nepracovali, ještě před  spuštěním projektu, varovala, že v tom tunelu může po srážce protonů vzniknout miniaturní černá díra, která se bude chovat jako kolapsar. To jest - spolkne vše, co bude v dosahu její gravitace, která se bude se spolykaným materiálem stále zvyšovat. Vědci se nemohli dohodnout, jestli by spolkla jen naši sluneční soustavu, galaxii, nebo celý časoprostor.

Druhá skupina vědců - pracující pro CERN - samozřejmě tvrdila, že se vůbec nic nemůže stát, a CERN k tomu dokonce vypracoval zprávu. V jejím oficiálním českém překladu se dočteme, že „Jeden z nejsilnějších argumentů, že LHC je bezpečný, je fakt, že kosmické paprsky o mnohem větší energii, než může LHC kdy vyprodukovat, bombardovaly Zemi a všechna tělesa ve sluneční soustavě miliardy let bez takovýchto účinků. Stejně ale u každého nového experimentu nikdy není možné s jistotou říct, co se stane.“

Takže - v podstatě nevědí, ale myslí si, že s tak malou energií, jakou LHC má, kolapsar nevznikne. Nejpočetnější skupina fyziků však tvrdila, že můžeme předpokládat prd, protože neznáme kvantové gravitační zákony. Diskuse v podstatě neskončila, ale víme jistě, že prvních deset let provozu LHC kolapsar nevytvořil, protože jinak byste tento článek už nečetli.

Vědu nezastavíš!

Za deset let od spuštění LHC samozřejmě věda, technologie a peníze narostly. Kvantové gravitační zákony sice stále neznáme, ale máme prachy na výzkum! A tak začátkem léta CERN zveřejnil optimistickou zprávu, že se bude stavět něco většího. Bude se to jmenovat Future Circular Collider (FCC), a bude to v podstatě to samý, ale bude to mít sto kilometrů a o hodně víc magnetů, takže tam částice poletí mnohem rychleji a budou mít mnohem větší energii než ve starém LHC. Takže vědci z CERNu, kteří říkali, že kolapsar nemůže vzhledem k nízkým energiím v LHC vzniknout, teď ty energie o hodně zvýší.

Když se to dobře povede, kolapsar sežere imigranty, sucho, znečistění, Babiše... A nakonec všechno, takže nebudeme muset vůbec nic řešit. Proto si myslím, že by tyto, pro vědce jistě zajímavé experimenty na samé hranici hmoty, měly být globálně zakázány stejně, jako je globálně zakázán vývoj nových bakteriologických zbraní.

Za prachy, za které se má FCC postavit, by se mohl Tichý oceán vyčistit od petlahví, ze kterých je tam kontinent, a ty nejlepší mozky lidstva, které v CERNu nesporně jsou, by mohly pro příštích třicet let zkoumat, jak zalátat ozónovou díru v atmosféře, a ne bouchat protonama.