Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: ČTK

To musí hodně bolet: Šlechtové došlo pozdě, že její pakt s Babišem byl jen domeček z karet

Karla Šlechtová měla ještě ve středu po poledni, tedy po jmenování nové vlády na Pražském hradě, na svém Twitteru, že je ministryní obrany. I když mezitím už byl prezidentem jmenován na tento post Lubomír Metnar. Zřejmě to bylo jenom opomenutí této političky. Na Šlechtové, která svůj konec ve vládě nese velmi těžce, je ale dobře vidět, jak někdy fungují mocenské pakty s Andrejem Babišem.

Premiér Babiš si přinesl z byznysu do politiky některé dobré návyky, ale také spoustu špatných vlastností. Je velmi pracovitý, houževnatý a má tah na branku. Na druhou stranu je všehoschopný, názory mění jak na běžícím pásu a své spolupracovníky využívá především k plnění svých vlastních cílů. Loajální je pouze k málo lidem. Jednotlivé osoby včetně politiků jsou pro něj často jen předmětem na určitou dobu použití. Zažilo to už mnoho lidí a dnes už to ví i Karla Šlechtová.

Ta podle svých vyjádření z poslední doby nese rozvod s Babišem těžce. Navíc jak se zdá, předseda vlády se o ni ani takzvaně nepostaral, jak to některé strany pro své funkcionáře tradičně dělají. Není nic známo o tom, že by Šlechtová kromě Poslanecké sněmovny, kam byla zvolena, někam mířila.

Novičok a vzepření se Babišovi

Andrej Babiš chce po svých lidech především nějaké hmatatelné a rychlé výsledky. A to se Šlechtové na ministerstvu obrany nemohlo podařit, protože fíkový list hnutí ANO, její předchůdce Martin Stropnický se podle všeho spíše věnuje rozjímání než ministrování (na rezortu zahraničních věcí to nebylo v jeho případě poslední dobou jiné).

Navíc Šlechtová, která je zamilovaná především do svého Twitteru, více mluví a méně koná. Vypouštěla jedno silné prohlášení za druhým, ale skutek utek. Dělala také hlouposti. Nechat pózovat svého psa u hrobu neznámého vojína na památníku Vítkov jen tak nějakého ministra nenapadne. Ji ano. Především se ale Šlechtová v poslední době vzepřela Andreji Babišovi a také nepotěšila prezidenta Miloše Zemana svými vyjádřeními kolem jedu novičok. Její „krytí“ na nejvyšších místech tak rychle skončilo.

Protože Karla Šlechtová je zjevně velmi pevně přesvědčena, že většinu věcí dělala v politice dobře (což není pravda), odchází z vlády utrápená a ponížená. Z velké části si to zavinila sama. Je to ale poučení pro mnoho dalších politiků, kteří závodí v tričku hnutí ANO. Pakt s Andrejem Babišem je většinou jen vetchý domeček z karet, který spadne, když do něj současný premiér cvrnkne.