Video placeholde
Když ptáčka lapají...
Veřejné praní Zemanova špinavého prádla
Známky s portrétem prezidenta nebyly populární, tahle se snad chytne
Je suis trenýrky
Pálení je klasika
16
Fotogalerie

Již prezident TGM pálil trenýrky (nejen) Habsburků, psal o tom Peroutka vpravo dole...

Stranou zájmu médií a i většiny uživatelů (a)sociálních sítích zůstal poslední vtip Miloše Zemana. Prezident Zeman za asistence svého kancléře Mynáře, věčně zaměstnaného sháněním své požárně-bezpečnostní prověrky, spálil nemalé červené trenýrky. Unie fanoušků slipů jistě zavýskla, jaký úder „trenýrkáři“ dostali od hlavy státu uštědřen.

I evropské feministky se Zemana zastaly – konečně někdo spálil symbol mužství, navíc v barvě symbolizující potoky menstruační krve, které byly po staletí prolity. Prezident zakončil happening ujištěním, že trenky pálil už první československý Masaryk, jak dokazuje článek Ferdinanda Peroutky, který prý Zeman četl před 50 lety vpravo dole.

Ale již vážněji. Na rozdíl od „falešných a prázdných intelektuálů“ jsem v zásadě rád, že prezident si ráčil uchovat svůj svérázný smysl pro humor i v relativně vysokém věku. Humor je kořením života, a kdo je jím prosolen, ten dlouho vydrží.

Ostatně prezident Václav Havel jezdil po Hradu na koloběžce a také se svět nezbořil.

Všichni prezidenti rozdělovali

Dnešnímu prezidentovi republiky se někdy vyčítá, občas upřímně, mnohdy účelově, že prý rozděluje národ. Ale totéž se s různou mírou intenzity přece vyčítalo i Václavu Klausovi a Václavu Havlovi.

Rozdělovat – to je holt úděl každého výraznějšího demokratického politika – což o prezidentech platí trojnásobně. Spojení do jednoho šiku – pod praporem 99,9 % podpory – je možné jen v totalitních režimech, to snad nechceme.

Zrádce Masaryk

Jak v této souvislosti trefně glosoval mladý olomoucký právník Tomáš Grygar:

Národ rozděloval už Tomáš G. Masaryk. Třeba takhle o něm psala tehdejší kulturně-mediální fronta (např. básníci Hejduk, E. Krásnohorská...) v Národních listech v reakci na jeho odmítavý postoj k rukopisům: "Jdi k čertu, ohavný zrádče. Jdi, přimkni se k nepříteli, jemuž sloužíš. My tě z našeho národního těla vylučujeme jako šerednou hlízu.“

Ano, Miloš Zeman částečně rozděluje ČR , avšak chceme, aby na Hradě seděl bezbarvý politik bez smyslu pro humor? Koho si lidé v přímé volbě na Hrad zvolili, nota bene již podruhé, toho tam prostě mají! S tím se smiřme a planě nemoralizujme!