Slušní lidé nesouhlasí s umístěním růžového tanku v centru Brna v době, kdy si celý svět připomíná konec 2. světové války a jihomoravská metropole osvobození Rudou armádou. Zdeněk Pernica (druhý zprava) to vnímá jako pošlapání historie.

Slušní lidé nesouhlasí s umístěním růžového tanku v centru Brna v době, kdy si celý svět připomíná konec 2. světové války a jihomoravská metropole osvobození Rudou armádou. Zdeněk Pernica (druhý zprava) to vnímá jako pošlapání historie. Zdroj: Slušní lidé

Česká vlajka ve vagině: Komu skandál v Brně politicky pomůže a koho oslabí

Na pozadí vášnivé diskuse o představení „Naše násilí, vaše násilí“, které se uskutečnilo 26. května v brněnském Divadle Husa na provázku, se rozhořel i lítý politický boj. To, že Kristus znásilňuje na jevišti muslimku a někdo si vytahuje z vaginy českou vlajku, je fantastická munice i pro říjnové volby do zastupitelstev obcí. Komu skandál pomůže a koho naopak oslabí?

Když na počátku května do Brna přijel premiér Andrej Babiš a část vlády v rámci svých předvolebních spanilých jízd, zdálo se, že sliby dvou miliard na výstavbu nových sportovních svatostánků a další stovky milionů na kulturní projekty pomohou především hnutí ANO.

To ostatně v roce 2014 s 19,92 procenty vyhrálo volby v moravské metropoli a Petr Vokřál, který je místopředsedou ANO, je také brněnským primátorem. Navíc Bohumil Šimek (kandidoval jako nestraník za toto hnutí) je od krajských voleb v roce 2016 jihomoravským hejtmanem. Jenže někteří členové hnutí ANO i premiér Babiš, který se jinak vyjadřuje okamžitě ke všemu, se drželi v první chvíli v hodnocení skandálu v Huse na provázku spíše zpátky. Proč?

Pokrytectví

Představení „Naše násilí, vaše násilí“ se uskutečnilo v rámci festivalu Divadelní svět i s finanční podporou Jihomoravského kraje. Ten dodal peníze, stejně jako město Brno či ministerstvo kultury. Hejtman Šimek teď tvrdí, že dotace bude, ale nesmí se vztahovat na skandální inscenaci „Naše násilí, vaše násilí“.

Co se bude ve hře odehrávat, bylo ale známo dávno, jen teď se ANO najednou nehodí, aby finančně podporovalo něco, co vyvolává takové vášně ve společnosti. Pro hnutí je citlivá kauza spíše nevýhodou, protože političtí protivníci jí budou využívat.

Slušní lidé do voleb

Mimochodem Radu Jihomoravského kraje tvoří většinou zástupci ANO a ČSSD. V Radě města Brno pak najdeme ANO, KDU-ČSL, Stranu zelených, TOP 09 a náměstkem primátora pro kulturu je Matěj Hollan (hnutí Žít Brno s podporou Pirátů).

Například Hnutí Slušní lidé, které hlasitě proti inscenaci protestovalo a jehož příznivci dokonce vtrhli na jeviště přímo při produkci, situaci hbitě využilo a oznámilo, s čím bude v podzimních volbách kandidovat. V rámci toho připravuje další akci v Brně na 2. června. Zda na partičku svalovců budou ale voliči slyšet, je ovšem velkou otázkou.

Vzhledem ke svým křesťanským kořenům přišla s mohutnou kritikou zbytečné divadelní exhibice KDU-ČSL. Ta je navíc tradičně silná v Jihomoravském kraji a současná situace by jí mohla na podzim pomoci. Předseda lidovců Bělobrádek označil představení za „nechutné a nevkusné“.

Skandál jako Brno

V jakémsi polovědomí je v tomto případě ODS, která za všech okolností podporuje všemožné svobody, tedy i svobodu uměleckého vyjádření. Kdyby ale byla v této kauze daleko razantnější (to již léta nevyužívá například v otázkách migrace), mohlo by ji to posílit. Svým způsobem, jako vždy, pak reagoval poslanec občanských demokratů Václav Klaus mladší: „Že je to s podporou peněz daňových poplatníků, je skandál jako Brno.“ Ano, je jasné, proti komu tato slova o dotacích míří.

ČSSD, která svými hlasy zastupitelů festival Divadelní svět také finančně podpořila, zní jako vždy v posledních letech mnoha hlasy. Proto dostala loni ve volbách do Poslanecké sněmovny jen něco přes 7 procent a to se nezmění zřejmě ani na podzim.  

Brněnský skandál budou hojně využívat i cirkusáci, jako je SPD s Tomiem Okamurou. Ještě jako Úsvit přímé demokracie dosáhli v Brně před čtyřmi roky jen na 1,2 procenta hlasů. Teď ale budou mířit určitě výš. Česká vlajka ve vagině jim k tomu pomůže. Bohužel.