Poslanec za Piráty Tomáš Vymazal za peníze daňových poplatníků těžil kryptoměnu

Poslanec za Piráty Tomáš Vymazal za peníze daňových poplatníků těžil kryptoměnu Zdroj: flickr.com

Karel Steigerwald: Piráti v politice aneb Nový vítr mládí, staré triky stáří

Staří poslanci měli často sklony šidit erár. Zfixlovat vyúčtování, hamounit korunky, stovky, tisíce, pak i milióny. Zkrachovali na tom, přišla etická krize politiky, vpřed se dostali čistí, poctiví mladí a neklidní piráti.

Mravy ale zůstaly stejné. Jen nástroj olupování eráru se zmodernizoval a dostal se do sfér, které jsou starým poslancům nepřístupné. Poslanec pirátů Vymazal v poslaneckém bytě v Nerudově ulici těžil na počítači kryptoměnu Zcash, což spotřebovalo velké množství státní elektřiny. Prasklo to a lapený poslanec použil omluvy stejně nejapné jako kdysi staří poslanci, když své velké opilství za volantem sváděli na francovku za krkem.

Vymazal řekl, že mu byla v poslanecké nocležně zima, tak si počítačem přitápěl. Nu, aby počítač topil, musí pochopitelně kryptoměnu pro pana poslance Vymazala vyrábět. To se měl raději namazat tou nejapnou francovkou.

Bude správné, když se poctivý a ekologický a protikorupční a čestný poslanec, který slíbil přinášet novou politiku, jinou než ti staří bafuňáři, dá na pokání a vzdá se mandátu. Ve světle všech možných lotrovin politiků je to sice drobnost, ale ve světle pirátské čistoty je to zločin veliký. Své voliče podvedl. Fakt, že kradl s použitím nesmírně složité a moderní technologie, nelze vykládat jako pokrok. Je to totéž, jako když staří poslanci napsali svou kancelář do ložnice tety Zdeňky a pak se s ní šábli.

Tak pozor na piráty, huby plné velkých slov, úsměvy mladé jak Julek Fučík, činy už méně úhledné.

Kryptoměna Dash funguje jinak než bitcoin, vyplácí dividendy a přímo odměňuje inovátory >>>