Ikonou festivalu byl v minulosti prezident Václav Havel

Ikonou festivalu byl v minulosti prezident Václav Havel Zdroj: ČTK

Festival Trutnoff letos opět nebude. Je na čase si na férovku přiznat, že už nebude nikdy

Hudební festival Trutnoff, který patřil mezi nejstarší akce svého druhu v Česku, se ani v letošním roce na tradičním místě v Trutnově Na Bojišti konat nebude. Přitom stačilo poměrně málo – zakopat válečnou sekeru s představiteli města. Pak mohlo být vše jinak. Místo toho šéf akce Martin Věchet stále napíná zbytky svých věrných sliby, že má po celé zemi vyhlédnuto alespoň deset jiných míst, kde by se festival konat mohl.

Přitom by už měl hodit ručník do ringu a na rovinu přiznat, že tato akce v obvyklém formátu a na obvyklém místě (a tedy i s tradiční názvem) se nebude konat už nikdy.

Festival, kterému se bez uzardění jeden čas říkalo Východočeský Woodstock, se nekonal už v loňském roce. A rok před tím se pár týdnů před jeho konáním odhlásilo hned několik kapel kvůli tomu, že Věchet zval na festival někdejšího šéfa KSČ Milouše Jakeše. Jistě, byla to provokace, ale tento pokus o vtip byl pro mnoho lidí už za hranou, a tak to odpískali. Řada odhlášených kapel z plakátů však nezmizela a návštěvníci festivalu se to dozvěděli až na místě, kdy na ně z programu zírala řada prázdných časových oken.

Problém festivalu je jeho organizátor

Hlavní pořadatel Martin Věchet má vyhrocené vztahy se starostou Trutnova Ivanem Adamcem. Už mnoho let, vědí to už i mnozí nezasvěcení. A lze očekávat, že zlepšení nepřijde ani po letošních komunálních volbách, do kterých půjde Adamcova ODS v pozici jednoho z hlavních favoritů. Paradoxní na tom je skutečnost, že Trutnovu i samotnému Adamcovi festival jako takový vůbec nevadí a spíš naopak ho považují za dobrou reklamu i obchodní příležitost pro město. Za hrozbu pro festival považují samotného Věcheta.

Loňský pokus pořadatelů přesunout festival na louku do Mladých Buků skončil fiaskem a akce se nekonala. Letos už se festival mohl vrátit zpět Na Bojiště. Pořadatelé dostali od provozovatele areálu nabídku na časově omezený pronájem, a dokonce podali i vlastní žádost o pronájem. Nechybělo tedy moc a festival se v určité podobě letos konat mohl.

V areálu Na Bojišti se totiž během léta konají i jiné kulturní akce a ty se uskuteční i letos. Totéž mohlo platit i o festivalu Trutnoff. Proč se tak nestane, ví asi jen Věchet. On sice něco do veřejného prostoru občas utrousí, ale k pravdě to má daleko a skutečný důvod bývá někde jinde.

Trutnoff prostě skončil

Už jsem to tu psal loni a není důvod na tom nic měnit. Festival Trutnoff je mrtvý a jakékoliv pokusy o jeho vzkříšení jsou křečovité a nedůstojné tohoto jména i určitého kultu, který akce kolem sebe v minulosti vytvořila. Festival vždy (a především ve svých začátcích) vynikal mezi ostatními a byl nenapodobitelný. Měl společenský přesah a jedinečnou dramaturgii. V posledních letech už však žil jen ze své podstaty a v spíš kanibalizoval na svém dobrém jméně i jméně řady osob s akcí spojených.

Martin Věchet říká, že může akci přesunout na deset jiných míst po celém Česku. Zatím tak neučinil, a jelikož znám Věcheta už nějaký ten pátek, velice pochybuji, že je to reálné, nebo že to myslel skutečně vážně.

Trutnoff je totiž do jiného místa nepřesaditelný. Ten patří pouze do Trutnova a nikam jinam. V jiném prostředí už by to byl úplně jiný festival a bylo by úplně jedno, že by tam bylo třeba i stejné publikum, jaké jezdilo do Trutnova. Je čas si to na rovinu přiznat, jedna „epocha“ zkrátka skončila. Když se nebyl Věchet ve svém městě schopen nějak džentlmensky dohodnout loni ani letos, nezvládne to už ani příště. Zkrátka nikdy.