Premiér v demisi Andrej Babiš a Karla Šlechtová (oba ANO)

Premiér v demisi Andrej Babiš a Karla Šlechtová (oba ANO) Zdroj: ČTK

Divoké spekulace: Šlechtová do Tokia, či nikam? Kohout na zamini? Vládnou místo Ťoka náměstci?

Složité vyjednávání o další vládě i turbulentní personální pohyby v hnutí ANO vyvolávají řadu spekulací ohledně osudu mnoha politiků a političek. Podívejme se na některé poslední informace ze zákulisí.

Největší diskuse se v posledních dnech vede kolem osudu milovnice sociálních sítí a u toho také ministryně obrany Karly Šlechtové. Zdá se, že její chlebodárce Andrej Babiš a jeho média ji opouštějí. Na Šlechtovou se valí jeden skandálek za druhým a je otázkou, zda ataky může vydržet. Navíc ČSSD, možný budoucí koaliční partner hnutí ANO, se od ní také odvrátila. Stejně jako komunisté, u kterých ale pořád není jasné, zda dají důvěru připravovanému kabinetu. Ministryni zůstal oporou jen prezident Miloš Zeman.

I proto se opakovaně objevují spekulace, že by mohla zamířit na některé české velvyslanectví. Ambasadory podle ústavy jmenuje prezident (článek 63, odstavec 1, písmeno e) a v ústavě není žádné ustanovení, které by tuto jeho pravomoc nějak limitovalo. Ke jmenování ale většinou vede politická dohoda mezi vládou, ministerstvem zahraničních věcí a prezidentem. V případě Šlechtové, pokud by k takovému rozhodování došlo, může být za současné situace domluva složitá.

 

Před časem se hovořilo o tom, že by Šlechtová mohla být velvyslankyní na Slovensku či v Japonsku. O druhé jmenované zemi se spekuluje i teď. Tam by se měl dobře i její dnes už slavný pes Rambohafík, protože české velvyslanectví v Tokiu je poměrně rozsáhlý areál v poklidné čtvrti nedaleko stanice metra Hiroo.

Na druhou stranu se hovoří také o tom, že premiér Babiš nechce Šlechtové, kdyby ministerský post opustila, nabídnout vůbec nic. Tedy to samé, co podle všeho čeká pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou, kterou už vůdce ANO „odepsal“.

Kdo na ministerstvo zahraničí?

Vedení ČSSD mezitím představilo své kandidáty na ministry. Předseda strany Jan Hamáček hovořil původně i o možné nominaci žen, ale žádná v seznamu není. Naopak je tam europoslanec Miroslav Poche jako šéf diplomacie. To je špatné rozhodnutí.

Pocheho odmítá prezident Zeman, a navíc má europoslanec za sebou skandál s nelegálním financováním sociální demokracie. Jak to chtějí socialisté obhajovat, není jasné. Navíc mnoho voličů ČSSD (i když tolik jich dnes už není) ani netuší, kdo to vlastně je, a Poche společně s Karlem Březinou a Petrem Dolínkem nasměrovali pražskou ČSSD do propadliště.

Objevila se proto další spekulace: Do pražského Černínského paláce by mohl zamířit Jan Kohout, člen ČSSD a poradce prezidenta, který už dvakrát šéfem naší diplomacie byl. Navíc je zakladatelem „Institutu Nové hedvábné stezky“, který propaguje a podporuje obchod i dobré vztahy s Čínou. To by se Miloši Zemanovi mohlo hodně líbit.

Kam s dalšími?

 

Ve vládě skončí, jak už oznámil, ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Jeho nástupkyní by se mohla stát poslankyně za hnutí ANO, právnička Taťána Malá. U ní je zajímavé, že je to právě ona, kdo „plní“ v zákulisí přání Andreje Babiše v Jihomoravském kraji. Je to momentálně silně přesvědčená „Babišovka“.

Zákulisní informace také popisují, proč se zjevně dlouhodobě nedaří ministru dopravy Danu Ťokovi. S dálnicemi moc nepohnul a tendr na výběr elektronického mýta skončil fiaskem, když ho nedávno zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle znalců prostředí na ministerstvu dopravy zde nemá hlavní slovo Ťok, ale jeho náměstci. To se pak prý projevuje při mnoha rozhodnutích.

Jak to dopadne?

Ať už popisovaní politici a političky skončí kdekoli, je jasné, že pokud vznikne nová vláda s důvěrou, bude to na mnoha místech úplně jiná sestava. Pokud důvěru nezíská, můžeme se dočkat i úřednického kabinetu, který by přivedl zemi k předčasným volbám. A to už by byla vláda, kde bychom se dočkali ještě větších překvapení, protože by ji zásadně ovlivňoval Miloš Zeman.