Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: reprofoto Facebook Andrej Babiš

Karel Steigerwald: Vládní důvěru Babiš ještě nemá, ale hlavy policistů z akce Čapí hnízdo už padají

Před časem tvrdil premiér bez důvěry, že u nás lze koupit rozsudek. Tvrzení vyvolalo velký zájem i pobouření. Důkazy Babiš nepředložil. Zdá se, že věděl, o čem mluví, ale měl své tvrzení doplnit. Lze u nás koupit i nerozsudek?

Na vlastní žádost padl po sérii nekonkrétních obvinění a ztrátě důvěry premiéra bez důvěry šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Murín. Poté státní žalobce Šaroch zpochybnil závěry policie o Babišově vině, ačkoliv za nimi ještě nedávno stál.

Ředitel pražské policie Trojánek, který opakovaně hájil vyšetřovatele kauzy Nevtípila a absolutně vylučoval jakýkoliv zásah do vyšetřování, se rozhodl na vlastní žádost odejít z funkce. Chce být převelen na Vysočinu.

Vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo Nevtípil o odchod či převedení někam jinam zatím nepožádal. Když tak učiní, budou všechny důležité postavy celé kauzy někde jinde, než byly na začátku. I sama kauza bude někde jinde, než byla. Budou ji mít v rukou jiné postavy a ty budou mít jiný názor.

Výhoda nerozsudku? Babiš bude nevinný

Ten názor přirozeně povede k nerozsudku, jenž bude právně neochvějný. Bude mít jedinou vadu: nápadné přesuny všech, kdo měli kauzu na starosti ještě nedávno. Jako by to řádila v orgánech infekce, ačkoliv určitě půjde jen o náhodný souběh přesunů. Náhoda ovšem přeje připraveným. Nerozsudek bude mít i přednost: Babiš bude nevinný.

Murín, Šaroch, Trojánek. Je na řadě Nevtípil? Infekční je. Leda že by se karta obrátila a nechali by si ho jako pachatele. Nedávno uznal soud lži policisty, že byly pro dobrou věc. To by se dalo zas použít. Běží další nerozborné upevnění důvěry ve zcela nevídaný právní řád podle hesla vypadni, ať je klid na práci. Sociální demokracii by to mělo znít zlověstně. Co když je také náhodou na řadě hned za Nevtípilem?