Vedení sociální demokracie. Zleva - místopředseda Roman Onderka, předseda strany Jan Hamáček, první místopředseda ČSSD Jiří Zimola a další z místopředsedů Martin Netolický

Vedení sociální demokracie. Zleva - místopředseda Roman Onderka, předseda strany Jan Hamáček, první místopředseda ČSSD Jiří Zimola a další z místopředsedů Martin Netolický Zdroj: ČTK

Referendum v ČSSD straně nastaví pravdivé a možná i dost nepříjemné zrcadlo

V pondělí bude pokračovat nekonečný a velice svérázný seriál nazvaný „Hledáme vládu pro Česko“. Předseda ČSSD Jan Hamáček se sejde se šéfem ANO Andrejem Babišem a budou opět ladit kontury možné budoucí vládní spolupráce. Hamáček prohlásil, že pokud při pondělním jednání nenastane nějaká „zásadní komplikace“, mohla by ČSSD už příští pátek vypsat vnitrostranické referendum ke své možné účasti ve vládě za tolerance KSČM.

Pro úplnost dodejme, že schůzka lídrů ČSSD a ANO se měla konat již v pátek, ale na žádost Andreje Babiše byla přesunuta na pondělí. Soudě podle informací z médií, měl Babiš v závěru pracovního týdne jinou – asi mnohem „důležitější“ – agendu. Sestavování vlády nebo jednání o ní proto musí počkat. Lidem to přece nevadí, jestli vláda bez důvěry bude v úřadu o týden či měsíc déle, že. Vždyť stále maká.

Ale zpět k pondělnímu jednání. Ono zmiňované slovo „komplikace“ je velmi důležité. Z minulých dní, týdnů a měsíců už víme, že politiky uzavřená dohoda či shoda na něčem má jepičí život a o zvraty není nouze. A nějaká velká komplikace pak ani není třeba, stačí jen neshoda na pár bodech a je po všem. Nezapomínejme, že ČSSD tu vyslovila nějaké podmínky pro svůj souhlas nad společnou vládou a ANO je pouze „vzalo na vědomí“. To je taková hezká formulace, dosti podobná té jadrnější „strčte si ty svoje podmínky do ...“ Chtěl bych vidět, jak v pondělí budou tyto překážky odstraněny. Je jasné, že aby došlo ke shodě, jedna strana bude muset ustoupit. Která pak to asi bude...?

Pokud se vše podaří vydiskutovat a obě strany přijmou nějaký kompromis, dostanou dojednanou shodu k posouzení členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu. Soudě podle hlasů z regionů a řady vlivných členů (včetně senátorského klubu strany) se mnoho straníků k možné spolupráci s ANO staví velice kriticky. Je proto možné, že konečné hlasování přátel a přítelkyň s oranžovou legitimací dohodu roztrhá na kusy. Pozoruhodné je, že se na tuto alternativu stranické vedení veřejně nijak nechystá a sebevědomě počítá, že dohodu členská základna schválí.

ČSSD s referendem ze své minulosti nějakou zkušenost má. Na konci roku 2002 takto například hledalo svého kandidáta na post prezidenta po Václavu Havlovi. Miloš Zeman v něm sice vyhrál, ale prohlásil, že půjde až do druhé volby. V prvním kole proto strana do volby postavila a nechala v ní vydusit svého někdejšího ministra Jaroslava Bureše. Do druhé volby už Zeman nastoupil, ale potopili ho jeho vlastní spolustraníci.

Z toho vyplývá, že názor členů strany a partajního vedení vždy nemusí být totéž. A to může nastat i v chystaném nadcházejícím plebiscitu. Pro vedení strany, ale i celou ČSSD bude referendum znamenat pěkně přímé nastavení zrcadla. Vyjevený obraz v něm sice bude pravdivý, otázkou je, zda nebude i dost nepříjemný a nehezký.