Babiš, Okamura, Filip, Zeman

Babiš, Okamura, Filip, Zeman Zdroj: Archív

Karel Steigerwald: Vítězný únor podruhé, trapná a ponižující fraška

Tak prý ČSSD dostala vnitro a kývne za to na trestně stíhaného agenta StB v roli předsedy vlády. Radovat by se neměla. Šeredně na tato těšínská jablíčka doplatí. Pomůže zjednat komunistům přístup k moci. Umožní instalaci trestně stíhaného agenta v čele vlády. To je spoluvina přímo historická. Babiš dostane, co chtěl, komunisté budou u toho. A ČSSD si bude myslet, jak chytře to vyjednala.

Později se nepostačí divit, jak s ní Babiš za odměnu zamete. Než se socialisté ve vládě usídlí, bude premiér stíhání pro podvod zbaven. Jen bezmocný premiér by dopustil své trestní stíhání. A to Babiš není.

Jeho „očistě“ bude ČSSD jen přihlížet. Na co Babišovi nekývne, to si tento zkušený manipulátor nechá odkývat Okamurou s komunisty. Takový politický mistr v ČSSD není, který by dokázal Babišovi čelit.

Inscenovaný skandál „Lithium“ před minulými volbami, za nějž ČSSD ve volbách hodně zaplatila, je jen excelentní ukázka toho, že i úplné nic dokáže v rukou Babiše zabíjet. Představa, že ČSSD na ministerstvu vnitra bude něco kontrolovat, je dětinská. Trojice ANO, SPD a KSČM, ta skutečná koalice, bude vládnout po svém, zato na účet ČSSD.

 

Role ČSSD? Vytvořit zdánlivost demokratičnosti

Sociální demokraty čeká krýt vládu a dělat kolem ní pro Brusel odér demokratické věrohodnosti. Má jedinou záchranu, rychle se k té partě přidat. To ji dorazí. Historický paradox: ČSSD pustila k moci komunisty a trestně stíhaného agenta. Ti ji za odměnu zardousili.

Vláda, která se chystá, byla nutná jen pro Babiše, víme proč. Bez něj mohla ANO sestavit vládu demokratickou. Nepotřebovala by ani Okamuru, ani komunisty. Demokratů, kteří by ji podpořili, je ve sněmovně dost. Ale opakuje se Vítězný únor. Podruhé bez krve, jako trapná a ponižující fraška.