Čapí hnízdo - ilustrační snímek

Čapí hnízdo - ilustrační snímek Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Karel Steigerwald: Slovenská inspirace. Ať Babišovo Čapí hnízdo také vyšetří mezinárodní tým

Vraždu slovenského novináře Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové  bude vyšetřovat mezinárodní tým.  Dohodly se na tom orgány Slovenska, Itálie, Eurojustu a Europolu. Vytvoří společný vyšetřovací tým.

Měli bychom si od mladšího bratříčka, který se často už jeví jako bratříček starší, vzít příklad. Mezinárodní tým by měl zajistit věrohodné, objektivní a důsledné vyšetřování a rozptýlit tím silná podezření slovenské veřejnosti, že případ není dobře vyšetřován. My jsme na tom v případě Babišova stíhání podobně. Babiš postupně obsazuje důležité pozice, které mají na vyšetřování jeho skupiny Čapí hnízdo vliv, a zesiluje podezření, že by mohl vyšetřování ovlivnit. To je názor mnoha lidí, kteří by mezinárodní vyšetřovací tým uvítali.

Uvítal by ho logicky i Babiš. Pokud je, jak tvrdí, nevinný a soud ho viny zbaví, veřejný všelidový spor o jeho čin bude pokračovat. Nejméně polovina veřejnosti osvobození Babiše neuvěří, naopak bude osvobozující rozsudek považovat za další podvod… Zejména když on sám upozorňoval, že soudy za peníze rády vyhoví.

Vyšetřovací komise mezinárodních odborníků by pomohla oběma stranám i orgánům. Vyšetřovatel Nevtípil by se nemusel třást, že ho dostanou „do tepláků“, jak se prořekl Faltýnek, kteréžto obavě se za stávajících poměrů, kdy Babiš asi bude vyšetřovat sám sebe, nelze divit. Vážnost rozsudku by stoupla a to by prospělo všem v republice.

Pokud znáte nějaké politiky, právníky, soudce, poslance a ministry, tak jim tuto poznámku pošlete, ať se do věci pustí a mezinárodní vyšetřovací tým prosadí. Připomeňte jim, jak se u nás vyšetřování našich uhlolupičů, kterým se omylem říká uhlobaroni, vleklo mnoho let a jak svižně dospěl k rozsudku soud ve švýcarské Bellinzoně. My ostatní můžeme sledovat, kdo vznik mezinárodního týmu brzdí. Poznáme podle toho, kdo je pachatel. Orgány by to brzdily, kdyby neměly žalobu v pořádku. Babiš by to brzdil, kdyby kradl. I kdyby stokrát tvrdil, že mezinárodní vyšetřovací tým je další finta spiknuté mafie.

Tak do toho. Je to rychlé a spravedlivé řešení. A díky staršímu bratrovi z Bratislavy za dobrý nápad…