Agent 007

Agent 007 Zdroj: Jakub Požár

Karel Steigerwald: Ze zákulisí špionáže aneb Co je to nedeklarovaný zpravodajec?

Česká republika vyhostila tři ruské nedeklarované agenty, kteří provozovali praxi na území naší republiky. V politickém žargonu je nedeklarovaný zpravodajec takový agent, který se na rozdíl od deklarovaného zpravodajce nikde nepřihlásil.

Deklarovaný agent je veden v seznamu agentů, který si pořizuje každý stát a kde se poctivý agent hlásí při příjezdu, zatímco nedeklarovaný agent cizí rozvědky pracuje jaksi na černo, bez povolení a nikde se nehlásí. Nikdo o něm proto také neví.

Je tedy nejasné, jak ho mohly naše úřady z hodiny na hodinu vyhostit. Za tak krátký čas není možné agenta, který se nepřihlásil, odhalit, natož hned tři i s rodinou. Navíc nedeklarovaného agenta nelze jen tak vyhostit. Agent, který se nepřihlásil, neboli nedeklaroval, je-li odhalen, je nejprve zatčen jako špion cizí mocnosti a podle charakteru jeho vyzvědačství buďto vyhoštěn, nebo odsouzen a později vyměněn, nebo oběšen.

Není proto možné, aby si naše orgány vedly seznam nedeklarovaných agentů pro případné další použití, včetně vyhoštění. Přesto byli z budovy ruského zastupitelství vyhoštění topič, krmič zpěvných ptáků a svačinářka, prý nedeklarovaní agenti.

Zpěvný pták je šifra

Zdá se, že naše orgány udělaly někde chybu. Vyhostili patrně tři agenty deklarované, kteří proti nám pracují jako ruští špioni pod dohledem našich orgánů, které kontroluje parlamentní komise pro dohled nad ruskými deklarovanými agenty.

Jde z naší strany o vážné porušení diplomatických zvyklostí. Navíc na ruské ambasádě se netopí, zpěvný pták není opeřenec, nýbrž šifra a nikdo tam nesvačí. Šlo zjevně o agenty deklarované. A ti se tolerují. Jsou to obvykle zkušení pracovníci s hlubokou vyzvědačskou etikou. Často řídí i orgány hostitelských států, včetně prezidentů, v jejichž úřadě pracují až do svého zmizení jako poradci. Vyhoštění takového agenta by bylo přímým zásahem do vnitřních věcí a nezávislosti země, která by agenta, proti ní pracujícího, vyhostila.

Zajímavé bude, jak na tuto chybu našich úřadů budou reagovat samotní Rusové.