Francouzi mají nového hrdinu.

Francouzi mají nového hrdinu. Zdroj: twitter

Skutečný hrdina dnešní doby: Francouzský četník, který se vyměnil za rukojmí a jehož zabil islámský terorista

Politické půtky a vášně planoucí na sociálních sítích vypadají ve srovnání s osudem francouzského podplukovníka Arnauda Beltrameho (45) jako naprosté malichernosti. Beltrame se v pátek dobrovolně vyměnil se ženou, kterou v supermarketu v městečku Trèbes zadržoval islámský terorista. V noci na sobotu tento francouzský četník zemřel v důsledku čtyř střelných zranění, jež při akci utrpěl.

Bude to znít hrozně vzletně, ale právě tento muž je skutečným hrdinou dnešní zmatené doby. Arnaud Beltrame byl ženatý a bezdětný, podle svých kolegů zcela oddaný své práci. Začínal jako voják, pak přešel k policii. Sám se při pátečním dramatu nabídl, že se nechá vyměnit za ženu, kterou v obchodě zadržoval Redouane Lakdim, francouzský islamista marockého původu. Podplukovník Beltrame nechal po výměně na stole zapnutý svůj mobil, aby jeho kolegové venku věděli, co se uvnitř děje. Jakmile muži zákona uslyšeli výstřely, speciální jednotka vtrhla do supermarketu a teroristu zastřelila. Jenže ty první výstřely, které slyšeli, mířily na Beltrameho. Ten v důsledku toho zahynul.

Lze si představit ještě větší hrdinství? Někdo by mohl namítnout, že Beltrame dělal jen svoji práci, na kterou byl cvičený. To jistě, ale na jeho osudu je vidět, že slova jako čest, šlechetnost, obětavost, odvaha a statečnost pořád existují i v míře, která je pro většinu lidí nepředstavitelná.

Paradoxní je, že v prosinci se Arnaud Beltrame zúčastnil cvičení, které simulovalo podobný teroristický útok. Ani to mu život nezachránilo. Smrt Arnauda Beltrameho ale připomněla jednu velmi důležitou věc, kterou si část politiků a veřejnosti pořád nechce připustit – jsme v nesmiřitelné válce s radikálním islámem. Druhá strana se nezastaví před ničím, my bohužel většinou couváme a hledáme cesty, jak něco přímo nepojmenovat a neřešit. S ohledem na statečnou smrt francouzského důstojníka je to ovšem neobvyklá zbabělost.