Tak příště do klystýru!

Tak příště do klystýru! Zdroj: boredpanda.com

Opravdový zážitek pro hipstery: Dopřejte si speciální kávový klystýr!

Mé výzkumy alternativních metod tahání peněz z důvěřivých lidí mě dovedly až na kurs urinoterapie. Přestože jsem neochutnával, byl to šokující zážitek a reportáž o něm najdete v tištěném Reflexu. Při studiu metod paní urinoterapeutky jsem však narazil na vymoženost, která by mohla zvednout úroveň pražské kavárny, a hipsterských kaváren zvlášť.

Urinoterapeutka MUDr. Vilma Partyková je, na rozdíl od většiny léčitelů, lékařka. Bohužel většinu svých odborných zkušeností o pití moči, jež dnes káže, získala na prestižních vědeckých pracovištích v Sovětském svazu a později Rusku.

O svém vzdělávání píše: „Při pobytu v Moskvě absolvovala postgraduální kurs reflexní terapie a akupunktury na lékařské fakultě Lomonosovovy univerzity. Získala řadu odborných kontaktů a s jejich pomocí se seznámila také teoreticky a prakticky s netradičními léčebnými postupy, jako jsou bezkontaktní masáže, urinoterapie a léčebné hladovění, o nichž u nás odborné publikace patrně neexistují.“ Paní doktorka, jak vyprávěla na přednášce, si každý den vymývá oči a uši čerstvou ranní močí a pak šest až deset doušků vlastní moči vypije. A aby to nebylo tak ekl, tak čuránkám říká „urina“.

Kávu nejen ústy!

Vedle této nechutnosti na svém webu ale prosazuje něco, co má potenciál stát se módním doplňkem sortimentu hipsterských kaváren. Jak známo, hipsteři mají někdy až patologickou, a rozhodně zcela identitní zálibu v kávě a kávové kultuře. Již dosáhli vymizení termínu „pikolo“ z nápojových lístků, zlidověli ristretto, dehonestovali tureckou kávu a vůbec celkově pozvedli kávovou kulturu českého lidu.

Nepřekročili však vlastní stín: Všechny možné nové typy kávy konzumují výhradně — a staromódně — ústy. Ale doktorka Partyková pro ně má řešení — dokonce velmi staré řešení: „Poznatky o léčebných účincích přírodní zrnkové kávy v klystýru pocházejí od německého vojenského lékaře Maxe Gersona z první světové války, kdy bylo zaznamenáno, že se střelná zranění vojáků lépe hojí a vstřebaný kofein přispívá k tišení bolestí,“ píše na svém webu. 

Postup je jednoduchý

Příprava kávového klystýru není o nic těžší než libovolná sofistikovanější příprava kávy, třeba v džezvě. „Do klystýrů se používají čerstvě umletá zrnka pražené kávy. Tři lžíce umleté kávy se vaří v litru vody 15 minut, pak se odvar scedí a nechá hodinu odstát. Do klystýru se nalije vlažný 37 °C. Je žádoucí udržet obsah ve střevě 15 minut,“ uvádí paní doktorka.

Takže zajistit přípravu této libůstky by mělo být pro kavárníky velmi snadné a nevyžadovalo by to žádné větší investice. Hrnec mají. Investovat by se samozřejmě muselo do klystýrových nádob s hadičkou na zastrčení do rekta, ale taková soupravička stojí jen pár stovek. A kdyby je kavárníci investovali...

Světlá budoucnost

Kdyby k tomu opravdu došlo a móda by zlidověla, stala by se návštěva kavárny romantickým a poetickým dobrodružstvím. Představte si, že vejdete do — například — mé oblíbené kavárny Místo v Bubenči, podniku hipstery až přetékajícího. Nabízejí vynikající filtrovanou „kávu dne“. Každý den jinou. Takže byste vešli, číšník by vás usadil a servírka by přijala vaši objednávku na kávu dne.

„A kudy ji budete konzumovat?“ následovala by zákonitá otázka. Vy byste odpověděl třeba bonmotem „na Partykovou“ a za chvíli byste měl na stolečku klystýrovou nádobu plnou kvalitní fairtradeové kávy. A dovedete si představit, jak by to v té kavárně vypadalo, až by si takto servírovanou kávu začali hosté vychutnávat? Takže hipsteři-kavárnívci, neváhejte, je tu díra na trhu!

Reportáž Jiřího X. Doležala z kursu urinoterapie si přečtěte v novém tištěné Reflexu.

Reflex 12/2018Reflex 12/2018|Archív