Video placeholde

„Chyba toho černocha?“ A co jako? Trenér se žádného rasismu nedopustil

Český fotbal nesleduji, skandál kolem výroku trenéra Zlína Vlastimila Petržely však dolehl i ke mně. A já se nestačím divit. To už jsme opravdu z té politické korektnosti tak zblblí? To už začínají nesmyslné kampaně jako #metoo i ve fotbale? A mám někoho označit za rasistu, když mě označí za semitu?

Stalo se cosi hrůzného, co vyžaduje zásah nejméně ombudsmanky a autonomních soudruhů ze squatu Klinika. Jako komentář k fotbalovému zápasu padla z úst zlínského fotbalového trenéra Petržely tak hrůzná rasistická hláška, že by ho měli za trest natřít dehtem a peřím a následně pro výstrahu pověsit za koule do průvanu.

Bojovníci proti rasismu jsou pohoršeni, fotbalisté na sociálních sítích vyjadřují své hluboké znepokojení nad trenérovou opovážlivostí a celé to vypadá, že bude trenér totálně profesně zlikvidován. Nejsem sice fotbalista, ale přesto si k tématu dovolím přisadit: Lidé a hlavně fotbalisté – neblbněte!

Mnoho povyku pro nic

V nedělním pozápasovém rozhovoru se zlínský trenér dopustil zásadní opovážlivosti: Zlín hrál proti Plzni a prohrál – valašský klub dostal jednu branku, takže výsledek byl 0:1 pro Plzeň.

A trenér gól, který jeho klub inkasoval, okomentoval slovy, že za něj mohla „hrubá chyba toho černocha“. Tím černochem myslel konžského stopera Jonathana Bijimineho, který jak už u Konžanů bývá časté, je černé pleti. A v tu chvíli se strhl takový povyk, jako by pana Bijimineho trenér snědl.

Vpravo reprezentant Demokratické republiky Kongo Jonathan Kabasele BijimineVpravo reprezentant Demokratické republiky Kongo Jonathan Kabasele Bijimine|Fastav Zlín

Pohoršení fotbalisté

Ječet začali sami fotbalisté. Jak referuje iSport.cz, fotbalista Ibrahim Traoré z Pobřeží slonoviny, kterého Petržela ve Zlíně trénuje, sdílel výrok na Instagramu s komentářem „v Česku je normální takhle mluvit“ a hashtagy „rovnost“ a „stop rasismu“.

Další fotbalista Joel Kayamba z Toga se naštval ještě víc. Na sociální síti publikoval post: „Trenér, který ani neví, jak bránit, to svádí na černocha. Já jsem tmavé pleti a jsem na to hrdý. Český fotbal nikdy nebude na nejvyšší úrovni, pokud tu bude tenhle král blbosti a rasismu. Jak může vůbec trénovat profesionální tým? Miluju Česko a bělochy, ale musí existovat vzájemný respekt. Přestaňte do fotbalu zavádět rasistické řeči.“

K tomuto slušňáckému postu připsal francouzsky „fils de pute en cule“, což znamená zkurvysyn. Vše nasvědčuje tomu, že myslel trenéra Petrželu.

Co znamená slovo černoch

Nevím, kdo trenérův výrok zahraničním protestujícím fotbalistům překládal, ale jejich rozhořčení absolutně nechápu. Slova „černoch“ a „běloch“ označují lidi černé a bílé pleti a není v nich pranic urážlivého.

Naše multietnická redakce je dobrým příkladem. Kolega Marek Gregor, kulturní redaktor, měl za ženu Američanku černé pleti. A s ní dvě děti, dnes už puberťáky. Když za ním do redakce někdy přijdou, zcela běžně jim říká „černoši“. A řada mých známých tmavé pleti zase naopak mluví o českých občanech jako o běloších.

Oba ty termíny jsou naprosto emočně neutrální, není na nich nic urážlivého, jsou součástí spisovné češtiny a pohoršit mohou jen dva typy lidí: cizince, kteří slovu černoch nerozumějí a někdo jim ho blbě přeložil, nebo profesionální benecacatisty (termín benecacatismus je odvozen od latinského bene cacas, což politicky korektně přeloženo znamená „dobré vyměšování“, pozn. aut.), které pohorší kvůli svému rasismu i označení černá káva či černé uhlí.

Zlínský trenér se prostě žádného rasistického výroku nedopustil a dělat ze slůvka černoch rasismus je stejný nesmysl, jako kdybych protestoval proti tomu, že mne někdo označí za bělocha – semitu. Boj proti rasismu je jistě oprávněný, v žádném případě by však neměl sloužit jako klacek, jako všudypřítomná buzerace, která nad námi visí jako meč na niti a kvůli které se musíme bát nazvat věci pravými jmény. Lidé černé pleti z Afriky a Ameriky prostě jsou černoši, stejně jako lidé světlé pleti z Evropy a Ameriky jsou běloši. A není na tom rasismu ani za mák. Takže celý „rasistický“ příběh ze Zlína je úplný konstrukt a nesmysl.