Na ruskou prezidentku kandiduje také bývalá moderátorka Xenija Sobčaková

Na ruskou prezidentku kandiduje také bývalá moderátorka Xenija Sobčaková Zdroj: ČTK

Putinovo křoví: rudý kapitalista, blázen a falešná kmotřenka aneb ruské volby

V běžné zemi se před volbami vždy napjatě sledují vyzyvatelé úřadujícího prezidenta. Rusko je ale jiné. Tam jde spíše o výčet podivuhodných figur, které tvoří volební doplněk k referendu o Vladimíru Putinovi a jeho pokračování v čele země.

Rudý kapitalista: Jahodový car

Tradiční soupeřem strany moci, ať už ji představuje Jelcin, Putin nebo Medvěděv, jsou v ruských prezidentských volbách od počátku 90.let komunističtí kandidáti. Jejich dlouholetý předseda Genadij Zjuganov, který vynechal dosud jediné prezidentské klání, dokázal jako jediný dostat volby ruské hlavy státu do druhého kola, když v roce 1996 bojoval ve finále o zvolení s Borisem Jelcinem.

Letos ovšem komunisté udělali překvapivý tah, a nakonec nominovali do voleb „rudého miliardáře“ Pavla Grudinina. Volba majitele velkého zemědělského podniku nedaleko Moskvy, který produkuje hlavně jahody, sice část soudruhů znejistila a vedla dokonce ke vzdorokandidatuře jednoho odštěpeného komunisty, ale Grudinin přesto zůstává favoritem na druhé místo za Vladimírem Putinem.

O zopakování Zjuganovova ojedinělého postupu do druhého kola si ale může nechat jen zdát. Oficiální průzkumy mu dávají něco nad pět procent, samotní komunisté ale spekulují o odhadech kolem 15 procent. To však v části strany vyvolává až obavy, aby Grudinin moc neuspěl, což by mohlo ohrozit roli komunistů jako trpěné opozice v „mezích zákona“ Putinova Ruska. 

Ostatně sám Grudinin byl do nedonedávná členem Putinovy státo-strany Jednotné Rusko. Ač je sám trochu podezřelým kapitalistou, nedávno komunistické voličstvo uklidnil výrokem, že Stalin byl největším ruským státníkem posledních 100 let.

Blázen: Nacionalistický barbar

Tradičním doplňkem ruských prezidentských voleb je další bojovník o pozici druhého nejsilnějšího kandidáta – Vladimir Žirinovský, šéf vlastní Liberálně demokratické strany Ruska, která není ve skutečnosti ani liberální ani demokratická a vlastně ani strana a zřejmě ji původně založila KGB.

Krajně nacionalistický politik v 90. letech několikrát svými výraznými volebními výsledky vystrašil Evropu, když před tím v kampaních například sliboval okupaci Pobaltí a následně jeho přetvoření na oblast, kde se bude přechovávat jaderný odpad. Zemím na jih od Ruska zase hrozil, že jeho cílem je, aby ruští vojáci konečně smočili své boty v Indickém oceánu a mohli začít nosit letní uniformy.

Vladimir ŽirinovskijVladimir Žirinovskij|Moscow Times

Dnes už je spíš vlastní karikaturou, ale jeho útočné a rasistické výroky stále přitahují aspoň jednotky procent. Známý je také násilnými potyčkami v televizních studiích, běžnými odpověďmi novinářkám, že je nechá brutálně znásilnit svými bodyguardy, osobním přátelstvím se Saddámem Husajnem, které mu vyneslo podíl na pašování ropy z Iráku za časů embarga, nebo výrokem, že Rumunsko je umělý stát, který založili „italští cikáni". Přes všechny popsané extrémy ale Žirinovský nikdy nevybočil z role loajální opozice vůči těm, co vládnou v Kremlu.

Falešná kmotřenka: Mentorova dcera

Žirinovský své pověsti hrubiána dostál i v letošní kampani, kdy v jednom z debatních televizních duelů nazval liberální protikandidátku Xénii Sobčakovou husou. Ta se ovšem nedala a chrstla mu v přímém přenosu do obličeje skleničku s vodou.

Sobčaková je vůbec dalším zajímavým úkazem kandidátského pole. Sama se profiluje jako opoziční, prozápadní politička s liberálními názory. V zemi je velmi známá, a to hned ze dvou důvodů. Jednak byla dlouho výraznou televizní tváří, když moderovala řadu populárních pořadů, nebo pracovala jako modelka. Druhým důvodem její relativní známosti je rodinný původ. Xénie je dcerou prvního demokraticky zvoleného primátora Petrohradu po pádu komunismu – Anatolije Sobčaka. To by zapadalo do jejího profilu liberální alternativy k Vladimíru Putinovi, jenže její otec byl dlouho politickým ochráncem a mentorem jak Putina, tak současného premiéra Medvěděva, kteří také oba pocházejí z Petrohradu.

Video placeholde
Sobčaková skropila vodou neurvalce Žirinovského • Twitter.com

Sobčaková už dokonce musela vyvracet, že není Putinovou kmotřenkou. I tak jí ovšem část tvrdé opozice proti Putinovi označuje za kremelského trojského koně, který má jen zakrýt fakt, že opravdový opoziční kandidát Alexej Navalný byl z voleb zásahem soudu účelově vyloučen.

Sobčaková to jednoznačně odmítá, ale vlastně je to i trochu jedno. Její prozápadní názory, včetně například odmítání okupace Krymu z ní udělaly kandidátku, kterou odmítá podle průzkumů až 80 voličů. Nakonec bude jediná žena v kandidátském poli ráda za jednotky procent a zřejmě ani nedosáhne na Grudinina se Žirinovským.

Referendum o Putinovi

Cesta je proto volná. Vladimir Putin v dnešních volbách bez pochyby zvítězí. Otázkou však zůstává, jaká bude jeho reálná podpora a kolik Rusů bude v situaci předem rozdaných karet vážit cestu k volebním urnám. To se dozvíte v on-line přenosu Reflexu, který začne v neděli v 17 hodin.