Video placeholde
Inaugurace prezidenta Miloše Zemana
Inaugurace prezidenta Miloše Zemana
Inaugurace prezidenta Miloše Zemana
Inaugurace prezidenta Miloše Zemana
Inaugurace prezidenta Miloše Zemana
22
Fotogalerie

S Milošem Zemanem z Prahy až do Buzuluku! JXD demonstroval na prezidentské inauguraci

Vydal jsem se s transparentem oslavit začátek druhého funkčního období pana prezidenta Miloše Putinoviče Zemana. Takový svátek ještě tato republika neměla: Na české prezidentské křeslo již podruhé usedl muž neochvějně hájící ruské zájmy. A to je třeba oslavit.

Byli jsme na Hradčanském náměstí už v půl dvanácté, aby nám, nedej Bůh, z té slávy nic neuteklo. Potloukali jsme se mezi davy po náměstí proudícími, japonští turisté se fotografovali s obálkou Reflexu, kterou jsem měl na transparentu, a i někteří příslušníci ozbrojených služeb – uniformovaní i v civilu – se nad našimi transparenty chechtali. Pak jsme usoudili, že je třeba přesunout se blíže do centra dění a vyčkat ukázněně prezidentova inauguračního projevu.

Na třetím nádvoří čekalo na inauguraci několik stovek návštěvníků a hloučky zahraničních turistů, co si je fotili. Čas plynul pomalu, byla zima a foukal jedovatý vítr. My jsme se však všichni tak těšili na projev pana prezidenta, že nám to nevadilo. Pak udeřila druhá, pan prezident složil slib a odstartoval svůj projev. Slyšet bylo každé slovo, na nádvoří byly velké reproduktory. Nejprve pan prezident mluvil o tom, jak je dobrej a jak byl dobrej v prvním funkčním období. To všichni víme, tak nás to nepřekvapilo. Pak však začal Miloš Zeman vyjmenovávat jednotlivé nepřátele a jako první byl Zděněk Bakala. Trochu mne překvapilo, že Zeman mluví o Zdeňku Bakalovi. Myslel jsem si totiž, že jej bude staronový prezident, podobně jako v cause Pussy Riot, oslovovat nějak šprýmovně – třeba Bakakala. Nestalo se. Zato jsme slyšeli na adresu pana Bakaly takový hnojomet, že to v inauguračním projevu překvapí.

Po pár větách se ale ukázalo, že Bakala byl jen zástupným cílem a že skuteční nepřátelé vlasti, národa a prezidentského úřadu jsou Hospodářské noviny, Respekt a Aktuálně.cz. Je hezké slyšet už v prvním prezidentském projevu, že hrozbou není ani Putin, ani estébák v premiérském křesle, ale nezávislá žurnalistika. Když pan Zeman domluvil o Respektu, vzal si na paškál veřejnoprávní televizi a obvinil ji, že straní TOP 09. V tu chvíli nejen pánové Feri a Kalousek z TOPky, ale i paní Němcová z ODS opustili sál.

Bylo to zbytečné, žádné další relevantní informace kromě útoků na média ze Zemana nevypadly. A tak můžeme s hrdostí konstatovat, že staronový prezident chápe noviny a novináře jako největší hrozbu. Svůj v Rusku pronesený výrok, že novináře je třeba likvidovat, v inauguračním projevu de facto potvrdil. A tak věřím, že naši zemi staronový prezident zavede do stejných poměrů, jaké panují v Putinově Rusku. Z Prahy až do Buzuluku. Alespoň za sebe tedy slibuji, že udělám vše pro to, aby v dalších Zemanových projevech byl popliván i Reflex.