Sicílie, Itálie: Muslimové se modlí

Sicílie, Itálie: Muslimové se modlí Zdroj: ČTK/AP/Alessandro Fucarini

Jak se islamistické organizace snažily ovlivnit italské volby

Právě proběhlé italské parlamentní volby byly v českém mediálním prostředí prezentovány jako souboj sil podporujících Evropskou unii se silami nacionalistů a populistů. Velmi výrazným tématem byl i nový nástup ostříleného italského politika a miliardáře Berlusconiho. Ale mimo pozornost českých médií zůstala dvě závažná témata, která mají celoevropský přesah a týkají se i nás v České republice.

Prvním tématem je snaha převážně levicových stran prosadit změnu zákona o občanství tak, aby bylo italské občanství automaticky přiděleno každé osobě, která se narodila na italské půdě, a to bez ohledu na to, zda jeho rodiče mají italské občanství nebo nikoli. Jde o tzv. zákon „ius soli“.

Zákon vehementně prosazují politici, kteří jsou organizováni ve skupině s názvem „Italové bez občanství“, již tvoří převážně levicoví politici a potomci imigrantů. Tato skupina se dle italského webu thelocal.it pokusila zákon protlačit již na sklonku loňského roku, aby o něm nerozhodoval nový italský parlament, kde se předpokládá nárůst poslanců za protiimigrantské strany a oslabení levice. Jenže se jim to nepodařilo.

Kdyby uspěli, italské občanství by tak automaticky získalo přibližně 800 000 dětí, jež nemají ani jednoho rodiče s italským občanstvím, ale žijí trvale v Itálii. V současné době mohou tyto děti o občanství požádat až po dosažení dospělosti, přičemž musejí žít v Itálii od narození. Nemají tedy na občanství automaticky nárok, ale pouze mají právo o něj požádat a musejí splnit stanovené podmínky.

Levice a islamisté

Italské levici se v případě tohoto zákona dostalo i podpory ze strany islámských organizací a mešit z celé Itálie. Tím se dostáváme k druhému tématu, a to k politickým aktivitám islámských organizací, které v Itálii dlouhodobě podporují všechny snahy vedoucí k udržení masové migrace z Afriky a islámského světa a posilování politických práv těchto imigrantů.

Například italský pravicový web ilgiornale.it zveřejnil zprávu o akci středolevé Demokratické strany, která v islámském centru v italském Milánu horovala za účast muslimů ve volbách. Italský web zveřejnil fotografii z akce, na které sedí lokální politik Demokratické strany Pietro Bussolati vedle předního islamisty Sameha Meligy, který je členem islamistické organizace, kterou Spojené arabské emiráty považují za podporovatele terorismu.

Na zveřejněné fotografii je i žena v muslimském šátku, která směrem k publiku drží kopii volebního lístku. Na něm je ukázáno, jak správně volit. Na volebním lístku je znak Demokratické strany.

Muslimové jako politická síla

Právě toto islámské centrum a lidé stojící v jeho pozadí v italské muslimské komunitě otevřeně propagují podporu politických stran, které prosazují zákony výhodné pro muslimy. Například italský web ilpopulista.it zveřejnil již v únoru 2018 zprávu o tom, že právě islámské centrum v Miláně ve svých tiskovinách určených pro muslimy otevřeně vyzývá muslimy mající volební právo, aby šli k volbám a hlasovali pro politiky a strany podporující zákon ius soli zmíněný na začátku tohoto článku.

Jak jsem si na webu islámského centra v Miláně ověřil, poslední tři čísla jejich časopisu „Il Messaggero dell'Islam“ obsahují články na téma politické podpory návrhu zákona ius soli.

Tento případ propojení aktivit italských levicových politických stran s aktivitami islamistických organizací a mešit ukazuje na rizika ovlivňování naší politiky jak na lokální národní úrovni, tak na celoevropské úrovni. Bohužel, v současné atmosféře mediální a společenské mánie z Ruska se rizikům islamismu věnuje minimální pozornost. Svůj vliv na celou věc může mít i fakt, že podpora masové migrace z Afriky a islámského světa je nejen jedním z hlavních programových cílů islamistů, ale i vedoucích představitelů Evropské unie, jak dokazuje ve své knize „Evropské rozpory ve světle migrace“ český europoslanec Jan Keller.

I