Andrej Babiš na koláži Jana Ignáce Říhy

Andrej Babiš na koláži Jana Ignáce Říhy Zdroj: Jan Ignác Říha

Bohumil Pečinka: Dnes Murín, zítra Bradáčová aneb Únor podle Andreje Babiše

Komunistický převrat v únoru 1948 formálně začal tím, že ministr vnitra Nosek z KSČ začal odvolávat nekomunistické důstojníky policie. V reakci na to představitelé nekomunistických stran přenesli spor na vládu, následně se snažili komunisty vytlačit z vlády. Ale aranžmá se jim vymklo z rukou a komunisté za pomoci parlamentních i mimoparlamentních prostředků zavedli vládu jedné strany.

I únor 2018 začal pokusem premiéra Babiše z ANO odvolat šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. Dvakrát se ho snažil přesvědčit, aby sám odstoupil. Důvod byl jasný: odvoláváním by se nemusela zabývat ani vláda, ani bezpečnostní výbor sněmovny.

Babiš měl Murínovi údajně říct: „Když se dohodneme, bude to bez skandálu.“ Murín odmítl a Babiš proti němu rozjel kampaň s odůvodněním, že měl být za premiéra Sobotky kázeňsky potrestán, ale bylo to zameteno pod koberec.

Kdo ve čtvrtek sledoval interpelace premiéra v demisi Babiše ve věci Murín, musel si vzpomenout na události před 70 lety.

Babiš se nekontroloval a svými emocemi hodně připomínal Klementa Gottwalda. V jednu chvíli se zdálo, že Babiš snad bojuje o život a chce zničit celou GIBS: „Podívejte, jak jim vzrostly platy, o 37 procent! A co učitelky a pošťačky? A jaké mají výsledky? Jedno zatčení za rok na jednoho člověka!“

Člověka hned napadá: proč Babiš neodvolá šéfa GIBS standardně? Protože neřeší stav v instituci, která kontroluje policisty, ale chce ji co nejdříve ovládnout. A tím vyřešit svůj osobní problém související s trestním stíháním jeho a jeho rodiny, ale také s kauzou korunových dluhopisů, kterou rovněž šetří policie pro podezření z daňových podvodů.

První z kauz měla být spláchnuta už v prosinci a lednu. To měl podle plánu na mimořádném zasedání mandátového výboru vystoupit expolicista Komárek a skandalizovat vyšetřovatele Nevtípila z případu Čapí hnízdo. Následně mu měl být případ odejmut a předán jinému policistovi, který by se s ním měsíce seznamoval. Během této doby měla vzniknout vláda, následně by se další měsíce došetřovaly některé věci.

Jak kdysi napsal spisovatel Heller, nic nevyjde podle plánu. Komárek, který byl v roce 2017 parlamentní vyšetřovací komisí několikrát usvědčen z nepravd a u soudu nepravomocně odsouzen za lživá prohlášení, nebyl zbaven mlčenlivosti a celá kauza vyšuměla.

Odvolávání šéfa GIBS je dalším pokusem vstoupit do struktury policie. Zajímavé jsou v této souvislosti reakce státních zastupitelství. To olomoucké aktivně potvrzuje Babišovy teze, zatímco pražské vrchní a nejvyšší vyjadřují pochybnosti, zda premiér v demisi a trestně stíhaný politik může takto odvolávat šéfa policejního útvaru. Dobře totiž vědí, že v případě necivilizovaného odvolání Murína jsou zítra na řadě i oni.