Zemědělci v EU opakovaně protestovali proti nízkým cenám mléka tím, že ho vylili - na pole nebo třeba do kanálu. EU ho proto vykupuje, aby jeho cena byla vyšší

Zemědělci v EU opakovaně protestovali proti nízkým cenám mléka tím, že ho vylili - na pole nebo třeba do kanálu. EU ho proto vykupuje, aby jeho cena byla vyšší Zdroj: ČTK

Sklady EU přetékají mlékem. Brusel vykupuje potraviny za stovky milionů eur, aby zvýšil ceny

Nejen dotacemi Evropská unie zasahuje do zemědělství a cen potravin na trhu. Brusel poškozuje trh i tím, že za stovky milionů eur nakupuje potraviny, aby udržel jejich ceny vysoké.

Poněkud stranou pozornosti veřejnosti dlouhodobě zůstávají opatření skrytá pod pojmem „Společná organizace trhu“ (SOT), což je především (ale nejenom) systém intervenčních nákupů zemědělských komodit čili regulace trhu.

Primárním cílem SOT je zachovat pro zemědělce dostatečně vysoké výkupní ceny surovin, a proto se v období jejich nadbytku část produkce z trhu stahuje prostřednictvím intervencí. V důsledku ale může zemědělcům takový systém škodit.

Regulace plodí další regulaci

Že regulace plodí jen další regulaci, v praxi prokázalo zrušení kvót na mléko (tedy zrušení jednoho regulačního systému), který byl vzápětí nahrazen regulací jinou, a to jednak finanční kompenzací pro zemědělce, kteří po skončení kvót nenavýšili výrobu mléka, jednak intervenčními nákupy „přebytečného“ mléka.

Výsledkem je situace, kdy je podle posledních údajů v intervenčních skladech EU už zhruba 370 000 tun sušeného odstředěného mléka (SOM), které musí být dříve či později uvolněno na trh. Jde mimochodem o množství představující více než celoroční produkci mléka v ČR. Unie by „sušák“, jak se SOM říká, ráda vyvezla mimo své území, ale moc se to zatím nedaří. To znamená, že část těchto zásob skončí opět v EU, což ceny mléka pro zemědělce zase sníží. A kruh se uzavře.

Stovky milionů eur

Intervenční výkupy surovin přijdou EU ročně na stovky milionů eur, detailní údaje ale nejsou k dispozici, i proto, že se ceny vykupovaných produktů podle situace na trhu a vyhlašovaných nabídek na jejich odkup v čase mění. V současné době se například vykupuje SOM za ceny kolem 100 eur za 100 kilogramů.

Problém je, že zásoby uvolňované z intervenčních skladů EU nejsou zrovna vzorem surovin vysoké kvality. Používají se tak k průmyslové výrobě, což platí například i pro maso k dalšímu zpracování, které se na trh může dostat až po několikaletém zamražení. To opět snižuje tržní cenu a zemědělcům opět snižuje tržby i odbyt – a navíc nižší kvalita na trh uvolňovaných intervenčních zásob poškozuje spotřebitele.

autor je agrární analytik