Okamura má zřejmě velký problém.

Okamura má zřejmě velký problém. Zdroj: Foto Aha! – Tonda Tran

Zavřou ministra Pelikána? Jsou okamurovci fašisté?

Nudné dny dojednávání vlády zpestřil výrok ministra spravedlnosti Roberta Pelikána na adresu členů hnutí Svoboda a přímá demokracie. Podle ministra jsou okamurovci fašisté. Jak je to doopravdy, dozvíme se od soudních autorit, neboť Okamura hodlá na ministra podat trestní oznámení. Než ale soud rozhodne, trochu napovím.

Ve středu otiskly Hospodářské noviny velký rozhovor s Babišovým ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. Ten odmítl vládu s podporou hnutí Svoboda a přímá demokracie, aby za tu podporu okamurovci nechtěli protislužby: „SPD by za to mohla chtít cokoliv i v průběhu volebního období. A já se nechci dostat do pozice, kdy budu muset nějakým způsobem korigovat své názory nebo postupy podle toho, co chce nebo nechce fašistická strana.“

My nejsme fašisti!

SPD okamžitě reagovala, hnutí vydalo tiskové prohlášení. Mluvčí Michaela Dolenská v tiskové zprávě SPD napsala: „Po komunikaci s právníky podáme na pana ministra trestní oznámení, neboť je nutné hájit půl miliónu voličů SPD a tisíce našich členů před sprostotou podobných výroků.“

Chápu snahu hnutí distancovat se od rázného označení ministra Pelikána, fašisty tu nikdo nemá moc rád a Okamurovým lidem by se určitě nelíbilo, kdyby jim tak jiní politici, novináři, či dokonce voliči začali říkat. Co však růží zveme, i pod jiným jménem vonělo by stejně, tak se pojďme podívat na situaci v oblasti faktů. Co vlastně dali okamurovci o svém vztahu k extrémní pravici veřejnosti vědět?

Holocaust nebyl tak zlej!

Pokud posuzujeme míru fašismu a ultrapravičáckého extremismu, je vždy dobré se podívat, co posuzovaný subjekt říká o holocaustu — největším genocidiu v dějinách lidstva, realizaci plánu na úplné vyhlazení Židů, Romů a dalších dle nacistických ideologů „méněcenných“ národů a ras. Tak pojďme od předsedy. Tomio Okamura v lednu v DVTV prohlásil, že romský tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se za své výroky „omluvil“, a to tak, že napsal na Facebook, že plot kolem tábora byl dřevěný a byly v něm díry. Skutečnost je taková, že z tábora odjížděli věznění do likvidačních táborů, tábor byl „přípravkou“ na konečné řešení a jen v samotných Letech od roku 1942 do roku 1943 zahynulo nejméně 326 lidí.

Okamurův poslanec Miroslav Rozner pak na sjezdu SPD pronesl k tématu koncentráku v Letech: „Ano, nejsem takový odborník na kulturu jako pan exministr Herman, ale bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku.“ No a konečně, jak jako první oznámilo aktualne.cz, ve středu policie zahájila trestní stíhání bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka. Podle poslance hnutí Jaroslava Holíka Staník po svém obvinění ve funkci skončil, ale svých výroků se měl dopustit ještě jako hodnostář SPD. Staník ve sněmovní restauraci podle několika svědků koncem loňského října vyzýval k likvidaci Židů, Romů či homosexuálů. 

Pelikán může být v klidu

Vzhledem k tomu, že se pan Okamura rád soudí, nenapíšu sem žádný vlastní závěr analýzy výroků předních osobností SPD. Nevidím důvod se s lídrem SPD léta vídat u soudu, zvláště proto, že Pelikánovy výroky, že jsou SPD fašisté, soud už projednávat stejně bude. Tedy — podá-li opravdu Okamura to avizované trestní oznámení. Takže neuvádím svůj závěr, zda jsou okamurovci opravdu fašisté. Ale myslím, že se pan ministr Pelikán toho soudu opravdu nemusí bát.