Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka. Zdroj: ČTK

Bohuslav Sobotka fandil našim olympionikům a neměl tak na sjezd ČSSD čas. Přepnul občas program?

Na mimořádném volebním sjezdu ČSSD v Hradci Králové chyběl bývalý premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka. Průběh sjezdu ani výsledek volby nijak nekomentoval. Zřejmě si myslí, že jeho rezignací na stranické funkce a odchodem z čela vlády se vše vyřešilo a on si nad vším může umýt ruce. Anebo je tu vysvětlení ještě jiné a mnohem prostší – zkrátka chtěl v neděli fandit našim olympionikům a na cestu do Hradce Králové mu nezbyl čas.

Ale teď vážně. O tom, že Bohuslav Sobotka na sjezd nepojede, média referovala a každý, kdo chtěl, to věděl. „Na sjezd nejedu. Za ČSSD jsem bojoval dlouhých 28 let, z toho 12 let v první linii. Teď už je tento úkol především na nové politické generaci,“ uvedl expremiér pro Blesk.cz. Pokud bychom vzali jeho vyjádření doslova, znamená to, že za ČSSD už bojovat nebude? Že místo toho začne chodit na golf nebo na ryby? Něco na tom možná bude, Sobotka je v posledních týdnech takřka neviditelný.

Nezapomínejme, že bývalý premiér je stále poslancem za tuto stranu. ČSSD jich po volbách moc nemá (počítá proto každý hlas), brzy opět začne pošilhávat po vládě s Andrejem Babišem a svůj postoj prostřednictvím svého hlasování k tomu bude muset sdělit i Bohuslav Sobotka. Ví tady vůbec někdo, jak se rozhodne? Co se mu honí hlavou? Sleduje vůbec politické dění? Jaké jsou jeho názory na současné politické kauzy a normy, které se projednávají? Anebo ještě jinak, prošel už nějakou sebereflexí? Ví, že strana, kterou vedl, tancuje nad vlastním hrobem? On má přitom na tom hlavní zásluhu. A on tu pak vše smete lakonickým prohlášením, že bojoval dlouho v první linii a ať se starají jiní...

Bohuslav Sobotka ale celou neděli nespal. Zřejmě sledoval olympiádu (hokej a rychlobruslení) a Twitter. Žádný svůj osobní post ale nepřidal, pouze retweetoval (a to velice intenzivně) názory a články jiných. Přesto se člověk neubrání možné představě, jak sedí Bohuslav Sobotka doma na gauči a klape ovladačem u televize a mezi sportovními přenosy se občas podívá, co se děje v Hradci Králové na sjezdu. Zajímá ho to, nebo to naopak zcela ignoruje? Co se mu přitom honí hlavou a jak se tváří? Uvaří si k tomu turka, rozdělá si pivo nebo něco ostřejšího? Do toho mu neustále zvoní mobil a chodí SMS od novinářů. A on to všechno ignoruje. Přitom vidí, jak mu tam mnozí řečníci soustavně (byť mnohdy nepřímo) nasazují psí hlavu.

Jistě, Bohuslav Sobotka nese významný díl zodpovědnosti na stavu ČSSD, takže kritika je oprávněná. Nicméně kdyby byl alespoň trošku poctivý sám k sobě, ale i lidem, kteří mu dali kdysi důvěru, měl na stranický sjezd jet a kritiku si vyslechnout osobně. Určitě by měl i možnost vystoupit a říci svůj pohled na věc a třeba alespoň část kritiky odrazit nebo se o to alespoň pokusit. On na to rezignoval. Řadu svých voličů a příznivců tím znovu zklamal. Jejich beznaděj se prohloubila. Řada lidí proto schová své oranžové tričko do skříně a v řadě měst či obcí budou mít problém sestavit celou kandidátku pro podzimní komunální volby.

Přesto by většinu lidí neměla současná situace ČSSD těšit. Jistě, strana dostala co proto, je čas na razantní změny, čas na nové tváře a nové myšlenky. Ale pro stabilní demokratický systém v zemi je existence silné demokratické levicové strany klíčová a životně nutná. Protože ke komu zamíří voliči, kteří dosud volili ČSSD? K pravici zcela jistě nepřeskočí. Ale spíš k ANO, SPD, komunistům anebo nepůjdou volit vůbec. A to je špatně pro ČSSD i budoucí vývoj české politické scény. Nevím, nakolik si to v této straně uvědomují. Zřejmé však je, že Bohuslav Sobotka si to neuvědomil a neuvědomuje vůbec, a je tak na nejlepší cestě se stát stranickým nechtěným prašivcem a následovat Jiřího Paroubka, ale i Miloše Zemana. Ten druhý teď své někdejší straně vše vrací i s úroky.