Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Facebook Andreje babiše

Karel Steigerwald: Česká demokracie páchá harakiri

První se nabídli nezávislí starostové. Obětují se, podpoří vládu ANO, aby Babiš nemusel vládnout s komunisty a Okamuristy. V neděli se s podporou přihlásila jako druhá ČSSD. Další demokratické strany budou následovat. Všechny budou ze státnických důvodů zachraňovat Babiše, aby nemusel vládnout s extrémisty.

Přesněji nechtějí ho zachránit, chtějí ho podpořit, ačkoliv jeho hnutí je mnohem záludnější extrémismus než ten slabomyslný revoluční Okamurův či vypelichaný komunistů, před kterými chtějí Babiše chránit. Babiš je oba inteligencí a vůlí převyšuje. Je mistrovským demagogem. Má nejhorší možný politický cíl: nahradit zastupitelskou demokracii jakousi továrenskou jednokoaliční samovládou. A umí ten cíl masám skvěle prodávat.

Vláda lidu, ne prohnilého parlamentu, to je historicky osvědčená finta, na kterou lidi vždy naletěli a která vždy vedla k tragickým koncům. Není ideolog, je praktik moci a ví, že jeho miliardové letadlo složené z dotací, temných obchodů a politické moci se nesmí zastavit. Spadlo by a zevrubné prošetřování všeho Babišova podnikání by mu přineslo katastrofu.

Na lákadlo „zachránit stát, politiku a situaci metodou menšího zla“ česká politika ráda skáče. Sedí na ni Churchillův postřeh na adresu Anglie a Francie po podpisu mnichovské dohody s Hitlerem: „Měli jste na vybranou mezi válkou a hanbou. Vybrali jste hanbu a budete mít válku.“

Dvě naše politické strany už se k hanbě hlásí. Přihlásí se další a zachrání Babiše před koalicí s extrémisty. A budou mít na krku téhož Babiše, pětinásobně většího extrémistu. Jeho nemají zachraňovat, ale demokratickou opozici. Čelit extrémismu může jen spojenectví a racionální taktika demokratických sil, k čemuž nedochází, jakož ani dřív nedocházelo. Česká demokracie bohužel páchá se státnickým svitem ve slepém oku a nikoliv poprvé harakiri.