Miloš Zeman na návštěvě Jihočeského kraje.

Miloš Zeman na návštěvě Jihočeského kraje. Zdroj: Marek Podhora / Mafra / Profimedia

Milionář z Hradu. Kolik bere český prezident?

Pozici hlavy státu odpovídá v České republice náležitý plat. Český prezident v roce 2018 dostává základní plat, který aktuálně činí 252 800 korun hrubého. Bere tedy zhruba o 50 tisíc víc než předseda vlády (203 600 korun hrubého).

Plat prezidenta není pevný, ale vypočítává se každý rok podle stejného principu jako u dalších politiků. Základem výpočtu je 2,5násobek průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře, jak ji eviduje Český statistický úřad za předminulý kalendářní rok. Tomu se říká platová základna a Ministerstvo práce a sociálních věcí ji pro letošek vypočetlo na 70 195 korun. U prezidenta se pak tato částka ještě násobí koeficientem 3,6 a výsledkem je plat v daném kalendářním roce.

Během úřadování Miloše Zemana se takto prezidentský plat zvýšil ze 186 tisíc na současných 252 tisíc.

Kromě platu má ovšem hlava státu nárok také na „víceúčelovou paušální náhradu“, což jsou fakticky peníze na reprezentaci. Výše této náhrady nyní činí 235 200 korun (3,35násobek platové základny).

Kalousek zdanil Klause

Od dob prvního československého prezidenta Tomáše Garigue Masaryka se plat hlavy státu nedanil. Ke změně došlo v roce 2011, kdy byl prezidentem Václav Klaus a ministrem financí Miroslav Kalousek.

Od té doby je prezidentův plat zdaněn, ale neodvádí se z něj zdravotní a sociální pojištění, protože je v zákoně o daně z příjmu zařazen mezi tzv. ostatní příjmy. Stejné to je i s náhradou na reprezentaci.

Guvernér bere víc než prezident

Prezident republiky ovšem není nejlépe placeným představitelem českého státu. Tím je totiž guvernér České národní banky. Ten ale není placen z daní občanů, ale čistě z rozpočtu centrální banky, kterou vede. V roce 2016 činil plat guvernéra, kterým je nyní Jiří Rusnkok, 428 tisíc korun.

Štědré Česko

Ve srovnání s postkomunistickými okolními státy ovšem není plat českého prezidenta vůbec špatný. Blíží se mu jedině jeho slovenský a polský kolega. Aktuální hrubý plat slovenského prezidenta Andreje Kisky bez náhrad se rovná zhruba 200 tisícům korun. Slovenská reprezentační náhrada mu ovšem přidá jen 33 tisíc korun, takže spolu s platem nedosahuje ani na český základní prezidentský plat.

V případě polské hlavy státu Andreje Dudy stát prezidentovi po nedávném zvýšení vyplácí asi 220 tisíc hrubého na základním platu.

Méně bere maďarský prezident János Áder, kterému stát na základním platu dává asi 130 tisíc korun a podobně je na tom i rumunský prezident Klaus Iohannis.

Pro srovnání Donald Trump bere na holém platu každý měsíc asi 33 tisíc dolarů, což odpovídá asi 660 tisícům korun. Francouzský prezident Macron dostává asi 400 tisíc korun měsíčně a Vladimír Putin jen o pár desítek tisíc více než Miloš Zeman (přibližně 280 tisíc korun). Zemanův plat je rovněž téměř stejný s prezidentem dvěstěmilionové Brazílie.

Ještě ale máme obrazně co dohánět, když se podíváme na platy prezidentů Švýcarska a Rakouska, kteří patří k evropským rekordmanům: Rakušan Alexander Van der Bellen dostává přibližně 600 tisíc korun, každoročně rotující prezident země helvétského kříže dokonce přes 750 tisíc korun.

Komunistický milionář Novotný

Zajímavé může být i jedno historické srovnání, podle něhož ve vztahu k průměrnému platu bral v našich dějinách nejvíce komunistický prezident Antonín Novotný, který měl v 60. letech 20. století 165násobek průměrné mzdy. Z tohoto pohledu by jeho tehdejší plat odpovídal asi 3,5 milionu dnešních korun. TGM dostával za první republiky asi stonásobek průměrného platu, takže by si nyní „zasloužil“ v současných poměrech více než 1,5 milionu korun.

Polistopadoví prezidenti jsou v tomto ohledu „žabaři“, protože jejich plat (i s náhradou) v průměru odpovídá zhruba dvacetinásobku průměrné mzdy.

Naturálie

Český stát své hlavě navíc přiznává také čtyři typy naturálního plnění. Může používat auto s řidičem i bez něho, a to i k osobní dispozici. Stát za něj platí zdravotní péči. Prezident se navíc nemusí starat o bydlení, protože může užívat nemovitosti, které tvoří sídlo prezidenta republiky, což je kromě areálu Pražského hradu také zámek ve středočeských Lánech. Návdavkem jsou ještě prezidentovi poskytnuty „dvě telefonní stanice.“

Prezidentský výminek

Po té co z úřadu v roce 2003 odešel Václav Havel, rozběhla se debata o zabezpečení bývalých prezidentů. O rok později byl proto schválen speciální zákon, podle kterého mají bývalí prezidenti nárok na měsíční rentu ve výši 50 tisíc korun. Stejnou částku pak dostávají jako náhradu, která má sloužit k tomu, aby mohli mít kancelář a asistenta.

Stát mu navíc pro jeho potřeby poskytuje auto s řidičem a případně i ochranku. O všechny tyto výhody ovšem bývalá hlava státu přijde, když byla z funkce odvolána nebo když je odsouzena za úmyslný trestný čin. Požitky končí také v okamžiku, kdy by se bývalý prezident stal znovu hlavou státu nebo získal jiný vysoký politický post, mezi které patří například funkce poslance a senátora, ministra, soudce, člena NKÚ, člena Rady ČNB nebo funkce ombudsmana. 

Bývalý prezident ovšem kvůli této rentě nemá nárok na tzv. odchodné, které dostává většina politiků po skončení mandátu. Renta i náhrada bývalých prezidentů se daní stejně jako plat úřadujícího prezidenta, takže se z nich neplatí pojistné.