Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Profimedia.cz

Bohumil Pečinka: Vládní rovnice Miloše Zemana na sjezdu ČSSD

Člověk má pocit, jako by se propadl v čase. Je únor 1993, sociální demokracie má svůj sjezd v Hradci Králové a nejvíce ze všeho se čeká, co řekne Miloš Zeman. Tak přesně taková je situace i v únoru 2018 před hradeckým sjezdem téže strany. Aktéři různí, jen Zeman zůstává.

Jiné je to, že Miloš Zeman se tentokrát nebude ucházet o funkci předsedy ČSSD. Zato bude mít úvodní slovo, které výrazně ovlivní další sněmování této strany. Jaké bude?

Dva bloky

Sociální demokracie se před volbami rozdělila na dva hlasovací bloky. Lídrem jednoho je místopředseda z éry Bohuslava Sobotky, parlamentní matador Jan Hamáček. Nejdříve ohlásil svou kandidaturu, takže je za ním opticky nejvíce krajských nominací. K jeho hlavním zákulisním podporovatelům patří europoslanec Poche a Jaroslav Tvrdík, který má našlápnuto stát se dalším z řady mediálních magnátů (jednání o majetkovém vstupu do TV Nova).

Jedním z křídel tohoto tábora je i bývalý jihočeský hejtman Zimola. Prozatímní dohoda je následující: kdo získá v prvním kole více hlasů, podpoří toho druhého na prvního místopředsedu.

Jádro tohoto tábora tvoří tzv. haškovci, tedy lidé, kteří na brněnském sjezdu ČSSD v roce 2011 prohráli soupeření mezi Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem. Tentokrát však Hašek nekandiduje a Hamáček je bývalý sobotkovec, jenž na předsedu ČSSD tak říkajíc zbyl.

Tento tábor říká, že chce vstoupit do vlády s Andrejem Babišem a prioritou je ministerstvo zahraničí pro Hamáčka.

Druhý tábor

Lídrem druhého tábora je úřadující předseda a exministr vnitra Milan Chovanec. Tedy bývalý haškovec, který se po volbách 2013 přerodil v sobotkovce. Když nevyšel jeho povolební plán, aby sjezd ČSSD změnil stanovy a členové sociální demokracie si sami zvolili politickými šarvátkami nepoznamenaného předsedu podle vzoru KDU-ČSL (Bělobrádek) nebo ODS (Fiala), prohlásil legendární: Já jim to nedám. A šel do toho.

Chovanec zatím vytvořil nesourodý tábor. Na jednom křídle je to národně konzervativní křídlo kolem Jaroslava Foldyny, na straně druhé sobotkovští levicoví progresivisté s podporou samotného Sobotky, který ovšem nechce svou přítomností na sjezdu Chovance diskreditovat.

Sám Chovanec se v předvečer prezidentských voleb rozhodl udělat tah Zemanem a na přímluvu Zemanova poradce Martina Nejedlého se překvapivě objevil v Zemanově štábu. Neznamená to ovšem, že by měl prezidentovu podporu. Jen to signalizuje, že Chovancovi nezbývá než riskovat.

Milan Chovanec přitom tvrdí, že by do vlády rozhodně nešel, a dává přednost opoziční roli ČSSD. Sjezdu řekne asi tohle: Nabízím vám jednoroční mandát krizového manažera a pak se rozhodněte, co dál.

A co Miloš?

Týden po volbách Zeman v ústraní seděl, přemýšlel a vyhodnocoval různé varianty dalšího vývoje. ČSSD byla jen okrajovou figurkou v celé této hře. Jestliže Zeman něco velmi silně chce, pak je to promluvit do sestavování budoucí vlády. Jestli jeho bývalá strana bude, nebo nebude součástí tohoto řešení, je pro něj v tuto chvíli vedlejší.

Už dnes lze s jistotou říct, že Zeman neřekne: Jsem pro Hamáčka, Zimolu nebo Chovance. Kdyby jako delegát měl jeden hlas a musel jej někomu hodit, nejspíš by to byl Zimola, ale to není podstatné. Zeman zřejmě na sjezdu naznačí, jaké si představuje další politické uspořádání, jaké by měl rád obrysy nové vlády, a milí delegáti ať se podle toho zařídí.

Rovnice

Zeman řeší asi tohle: jako prezident pověřil jednáním o sestavení vlády Andreje Babiše, který má jen 78 mandátů z 200, přesto žádnou koaliční vládu sestavovat nechce a chce být u moci sám. Podobně jako je sám uvnitř Agrofertu i své rodiny. To je jeho základní přístup k světu – já proti ostatním.

Zeman současně ve vánočním poselství zlověstně zahrozil pěstičkou se slovy, že předčasné volby nebudou. Takže je tu rovnice: nominant na premiéra, jenž nemá dost síly na získání důvěry v Parlamentu, ale nechce se o moc dělit, plus zablokovaná možnost předčasných voleb, to se logicky rovná netradiční mocenské uspořádání. No a géniem netradičních politických uspořádání a tahů je právě Miloš Zeman.

Těžko dnes říct, co bude výsledkem této rovnice. Napadá: poloúřednická, polopolitická vláda Agrofertu, zemanovského voličského světa a pár figur z ČSSD? Něco takového. A pokud se ČSSD nepřidá, zbude více z hostiny na první dvě skupiny.

Mýlit se budou všichni delegáti nedělního sjezdu ČSSD, kteří od Zemana očekávají přímou podporu. Zeman nanejvýš naznačí obrysy své vládní rovnice a pak velkomožně řekne: Přítelkyně a přátelé, chcete se přidat? Máte možnost, za deset minut vlak odjíždí.