Premiér v demisi Andrej Babiš

Premiér v demisi Andrej Babiš Zdroj: ctk

Babiš vyzval Uber, aby dodržoval zákony. Nic absurdnějšího trestně stíhaný premiér říct nemohl

Takzvaná sdílená ekonomika už je tu s námi několik let. Firmy jako AirBnb pro ubytovávání nebo Uber pro přepravu lidí vznikly téměř před deseti roky. Otevřely nový svět a nové příležitosti. A to je problém. Politici se totiž změn a nových příležitostí děsí.

Proti Uberu protestovali a protestují taxikáři v mnoha zemích. Někde dosáhli alespoň částečného zákazu provozu americké firmy, která se řadí k takzvané sdílené ekonomice. Také čeští taxikáři protestují – například loni na cestě k letišti, teď několik dní demonstrovali pomalou jízdou po Praze a pokoušeli se ucpat magistrálu.

Ne že by na jejich kritice nastavených pravidel nic nebylo. Provozování taxislužeb v Česku a v Praze zvlášť je zregulováno do mrtva – povinností je nesmyslná hromada. Zkoušky z místopisu v době přechytralých navigací, které vás stejně provedou jinudy kvůli aktuální zácpě, jsou bizarní třešničkou na regulačním dortu.

Proč je taxislužba přeregulovaná

Ano, řidiči Uberu odkazující se na spolujízdu či na smluvní přepravu, tohle všechno nemají. Někdy se vyhýbají i dalším pravidlům. Ovšem jak kdo. Taxikářům se zkrátka nelíbí, že na ně dopadají jiné regule než na řidiče jejich přímé konkurence. To je pochopitelné.

Ale ruku na srdce, milí taxikáři, proč vlastně se v Praze začalo tak brutálně regulovat normální podnikání? Protože mezi vámi je spousta zlodějů. Zlodějů, kteří si přetáčí taxametry tak, že zákazník – typicky cizinec – zaplatí mnohonásobně víc, než by měl. Jsou mezi vámi násilníci, co vyhrožují fyzickým násilím nebo k němu i sahají. A taky řidiči bez velkého respektu k zákonům – bez řidičského průkazu nebo stojících na zákazu zastavení. No k Uberu lidi taky ženete tím, že máte v taxíku často čisto jako v chlívu a jste příjemní jako Babiš při rozhovoru o dotacích na Čapí hnízdo. Takhle to všechno začalo.

Soudce Babiš

Taxikáři si nakonec porozuměli s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Sám trestně stíhaný předseda vlády, nepočítaně přistižený při lžích, následně vyzval Uber, aby dodržoval zákon. Kde to jsme?

Nedodržuje-li někdo zákon, máme tu soudy. A soudy už mají pod sebou čtyři roky ministři právě z Babišovy strany ANO. Premiér, který se ve svém případě (Čapí hnízdo) odvolává na presumpci neviny a odmítá odsuzování, bude soudit ostatní? Nehorázné. Jako Babiš sám.

Neschopní politici

Kauza Uber a taxikáři ale ukazuje jiný, větší problém. Naši vládci a zákonodárci jsou dobří leda k odmávání zákonů, které nám sem pošle Brusel, ale pojmout zjevnou komplexní změnu v podnikání, to je nad jejich schopnosti. Kolik let se to už řeší?

Tady přeci nemůže jít o to, jak nacpat nový druh podnikání do starých škatulek, které ve sněmovně mají už čtvrtstoletí. Tady jde o to, zda dokážeme využít příležitostí, které nám dávají moderní technologie a podnikatelské nápady. Jinak to bude obrana psacích strojů proti počítačům, obrana lovců mamutů proti zemědělcům.

Nejde tu o dodržování zákonů, ale o zákony samotné – o zastaralé zákony, které nereflektují realitu.