Stadion chvíli před zahájením olympiády v Jižní Koreji

Stadion chvíli před zahájením olympiády v Jižní Koreji Zdroj: Facebook

Začala olympiáda. Proč anarchisté neprotestují?

Mladá levice promeškala zásadní šanci, jak se vymezit proti konzumnímu stylu života, velkým koncernům a davovým akcím. Šance zůstala hanebně nevyužita doslova ležet na zemi, a anarchisté tak prokázali svoje pokrytectví a nespravedlnost.

Mám dosud v paměti, kdy jsem jako reportér byl na Plese v Opeře. Byl to pro mne velký zážitek. Jednak sám ples - byl to teprve druhý v mém životě, ten první byl maturitní. Druhak demonstranti. Ples byl samozřejmě soukromou akcí, neplatili ho z veřejných peněz. Přesto se před Operou shlukla skupina anarchistů, komunistů, trockistů a veganů, aby proti plesu protestovali jako proti symbolu luxusu a zhůvěřilosti bohatství. Pamatuji se, že jeden z demonstrantů recitoval básně barda dělnické třídy Jiřího Wolkera a v očích mu plála třídní nenávist. Prostě - ultralevice se ostře vymezila proti luxusu, nadbytku a plýtvání. Bylo zjevné, že tak plytkou zábavu, jako je společenský tanec, mladá levice jednoznačně zavrhuje, přestože je tanec prospěšný zdraví tančících.

Obří mrhání začíná!
 Udeřil den začátku zimních olympijských her, a já musím přes jisté rozpaky konstatovat, že jestli je něco opravdovým plýtváním bohatstvím, tak je to právě olympiáda. Nebo jakékoliv jiné velké sportovní závody, ale olympiáda nejvíc, protože je největší, protože je všeobecně chápaná jako velké dobro, a protože se jí účastní celá planeta. Takže jsou planetární výdaje na olympiádu nepředstavitelné. Tak obrovské, že by za ně šlo postavit sirotčince po celé Africe, případně o rupii denně zvýšit mzdu celé Indii. Výsledkem olympiády navíc není plytká aktivní zábava jako u společenského tance, ale plytká pasivní záliba. To podstatné z olympiády totiž dnes není, kolik si na ní zasportuje sportovců, ale kolik lidí na tu olympiádu čumí v televizi. Takže za ten obrovskej ranec peněz je jen plytká pasivní zábava pro celou planetu. Čumění na bednu. Vydávat peníze za olympijské hry je proto zcela nesociální a nerespektuje to potřeby nejchudších. 

Mlčení zleva
Po zahájení letošních zimních olympijských her jsem netrpělivě čekal na vyjádření Zelených, komunistů nebo alespoň Antify. A reakci medií podobných, jako je server a2arm - angažovaně progresivistických, ultralevicových, politicky korektních a genderově uvědomělých sil naší občanské společnosti. Ale nenašel jsem jediný, ale ani jediný hate na olympiádu. Nezaznamenal jsem ani jedinou demonstraci, áčka nesvolávají jediný protestní pochod, a dokonce ani squatteři z Kliniky nehodlají na protest proti olympiádě osquattovat letenský stadion Sparty. Prostě nic. Třídní a sociální význam utrácení za olympiádu jakoby naše levičáky přestal zajímat, jakoby se nestihli k tak obřímu mrhání penězi vyjádřit. Vůbec jsem nechápal, proč. Jak je to možné? Proč takové hrobové mlčení?

Smutná pravda
A pak mi konečně došla ta strašná, smutná a dehonestující pravda. Anarchisté nemůžou protestovat proti olympiádě, protože by se nestihli v televizi koukat na hokej.  


Pořadí zemí podle získaných medailí >>>

A kdy hrajeme o další medaile? >>>

Tabulka s kompletním programem ZOH 2018 >>>

Hokejový program na ZOH 2018 >>>