Václav Moravec

Václav Moravec Zdroj: Reprofoto ČT24

Kolik bere Moravec? Česká televize to odmítá sdělit. Káže transparentní vodu, pije ale víno

Dle zprávy z LN 6. 2. 2018 nechce veřejnoprávní Česká televize sdělit veřejnosti platy svých moderátorů. Ano, našich-vašich „veřejnoprávních celebrit“ placených z veřejných peněz. Tedy peněz nás všech, které nám autoritativně na základě zákona prostě seberou, ať se na ČT díváme, či nikoliv. To je nechutné a nemravné!

Česká televize údajně dostala opakované dotazy na finanční odměnu své hlavní moderátorské hvězdy, pana Václava Moravce. Veřejnoprávní TV, jež je, jak je obecně známo, financována majoritně z veřejných peněz, se ale již od července loňského roku brání na tyto otázky odpovědět.

Tazatel, aktivní občan, který se na výši platu a dalších finančních odměn moderátora ČT zeptal legálně podle zákona o svobodném přístupu k informacím, se odpověď z Kavčích hor zkrátka nedozvěděl. Pohání proto „veřejnoprávníky“ před soud, nota bene nic jiného mu v právním státě nezbývá. Pokud se chce domoci svého ústavního práva na informace.

I obec musí sdělit plat ředitelky školky

Pro sto šest ran do televizoru, proč nám ČT nechce říct, že moderátor Václav Moravec bere například 40 nebo 50 tisíc hrubého měsíčně? Co je na tom tajného? Uvědomuje si naše-vaše ČT, že tímto perfidním utajováním jen zasévá semínko hluboké nedůvěry? A zcela zbytečně. Divák si pak jenom řekne, to tam berou asi pěkné peníze, když nám to nechtějí dobrovolně říci.

Existují soudní rozsudky přikazující obci sdělit, kolik činila odměna ředitelky mateřské školky zřizované obcí. Pro zajímavost, byly to asi tři tisíce korun hrubého. Veřejné jsou platy ministrů, senátorů, poslanců, starostů, vedoucích úředníků, ředitelů veřejných škol, proč se tedy tají platy moderátorů na veřejnoprávní (!) televizi?

Výhody mají své nevýhody

A pokud se příslušnému moderátorovi-veřejnému zaměstnanci nelíbí, že máme právo znát jeho odměnu, nechť odejde do soukromé TV, nikdo ho přece nenutí pracovat na Kavčích horách.

Nejde brát jen výhody, zázemí silného veřejnoprávního média, a nepočítat s případnými negativy, tedy že veřejnost bude znát hrubý plat redaktora či moderátora ČT nebo ČRo. 

Paradoxní je, že ČT tak ráda kritizuje úřady a politiky, pokud nechtějí sdělit nějakou informaci, ale sama se chová úplně stejně. 

Nepřipadá vám také, že tu někdo káže vodu v podobě transparentnosti a sám přitom potají pije víno a možná dokonce i slivovici? Není zde veřejnoprávní kozel zahradníkem?

Celonárodní bojkot

Připomeňme, že pro Českou televizi coby veřejnoprávní instituci platí zákon o svobodném přístupu k informacím, tedy populární „stošestka“. Smyslem informačního zákona je přispět k transparentnosti veřejné správy a veřejných institucí, jako je například zmíněná Česká televize. Dalším legitimním záměrem zmíněné normy je dozajista důsledná veřejná kontrola hospodaření s veřejnými prostředky.

Jak říkal trefně takřka pětasedmdesátiletý soused od nás z ulice: „Co takhle celonárodní bojkot – 106 měsíců neplatíme TV koncesionářské poplatky! Pakliže by se k akci přidalo zaráz několik milionů lidí, těžko si představit, co by s nimi ČT udělala. Poslali by na nás armádu?“

autor je právník