Sámer Shehadeh. Bývalý pražský imám je obviněný z podpory terorismu

Sámer Shehadeh. Bývalý pražský imám je obviněný z podpory terorismu Zdroj: Profimedia.cz, reprofoto Youtube

Islamisté v Praze? Nic nového. Tak proč jsou na titulcích novin?

MF Dnes skandálně odhalila v osobě bývalého „pražského imáma“ islamistu a policie jej a dva jeho blízké obvinila z podpory terorismu. Nejde o žádnou neočekávanou novinu, obviněný byl známý jako nositel myšlenek džihádu už před dvěma lety. Tak proč je dva dny před volbami na titulu?

Server neovlivni.cz už v srpnu roku 2016 zveřejnil zajímavou informaci: Tajné služby se zajímají o muslimského duchovního Samera Shehadeha. V létě před dvěma roky se totiž chystala demonstrace proti islamistickému terorismu, které se měli zúčastnit jak křesťané, tak muslimové, a akce měla vyvrcholit společnou bohoslužbou v kostele na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Shehadeh tehdy rozeslal českým muslimům (šifrovaně) následující vzkaz: „Důležité upozornění!! Byl jsem v šoku, když mě jeden bratr upozornil na to, že v programu akce plánované na tuto středu v Praze stojí, že někteří muslimové budou přítomní během křesťanské bohoslužby v kostele. Upozorňuji všechny muslimy a muslimky, že takové jednání hraničí s odpadlictvím od víry, protože křesťanské bohoslužby vždy obsahují tu nejhorší formu přidružování, tzv. velký širk. Nehledě na další věci v programu, které jsou daleko za hranicemi toho, co je nám v islámu povoleno. Kdo věří v Alláha a v Soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval. Samer Shehadeh. Rozešlete prosím dál a varujte muslimy.“

Muslimové mají krtka...

Zpravodajci se tehdy – přes šifrování a omezený okruh adresátů výzvy – k zprávě dostali a začali „imáma“ sledovat. On totiž těch sporných aktivit měl více. Podle neovlivni.cz zveřejnil na YouTube (nyní již smazané) video, kde „imám“ komentuje teroristické útoky.

A kromě jiného říká: „Pokud se, nedej bože, něco stane, tak to bude výsledek vaší provokace. (…) Když budu do někoho neustále šťouchat, neustále, neustále, no tak mě nakonec uhodí. Pomstí se. Možná nepřiměřeně. Bude to nepřiměřená reakce, hloupé chování. No ale on už se prostě neovládl.“ Podobně podle idnes už dříve v kázáních hlásal: „Každý, kdo následuje jiný zákoník než ten, se kterým přišel prorok Muhammad, je nevděčník a odpadlík od víry.“ A následkem jeho výroků se nakonec – také před dvěma lety – od „imáma“ distancovali i čeští muslimové.

Podle české muslimky Romany Červenkové rada muslimské obce Samera vykopla: „Vzhledem k jeho výrokům a tomu, jak špatný obraz nám dělal, se s ním vedení rozešlo. Neměl příslušné vzdělání a akreditaci. Oficiálním imámem nikdy nebyl, byl pouze imámem samozvaným. Protože obci nedokázal předložit certifikát, který by mu měl umožnit jeho funkci vykonávat, mešita od něj dala ruce pryč,“ vysvětlila Červenková v srpnu 2016 iDNES.cz. A v létě také vychází – na titulu tištěné MF Dnes – Shehadehova fotografie s palcovými titulky „Imám: Zavádíme v česku islámský soud“.

Co tak najednou?

O dva roky později přináší ta samá MF Dnes na titulu skandální zprávu: „Pražský imám ve službě teroristů!“ Dozvíme se z ní, že „imáma“ – který je stíhán jako uprchlý – policie obvinila z terorismu. Jeho bratr se svou českou manželkou totiž odjeli bojovat do Sýrie do řad Islámského státu a „imám“ dvojici podporoval a komunikoval s nimi přes síť o jejich záměru. Tak ho obvinili z terorismu a je to na titulu MF Dnes, odkud to přejímají ostatní média. A vlna strachu z teroristů – hele, mámo, už jsou i v Praze – se řine českou společností. V článku v MF Dnes nenajdeme, kdy imáma policie obvinila. Obvinění Samera Shehadeha ovšem NENÍ aktualitou, došlo k němu již před delší dobou. V listopadu loňského roku.

A v tuto chvíli nevím, jestli už jsem z nejrůznějších fake news a účelovek paranoidní, nebo zda skutečně je z titulu úterní MF Dnes cítit osten manipulace. Připomeňme: Za tři dny se jde k druhému kolu prezidentských voleb. Jiří Drahoš je líčen zemanovskou propagandou jako vítač imigrantů. Zemana naopak jeho propagandisté líčí jako bojovníka proti islámu a terorismu zvlášť. Tento „protiteroristický“ kandidát Zeman má podporu majitele MF Dnes Babiše, který ji nyní vlastní skrze svěřenecký fond. A tři dny před volbami ta MF Dnes dá na titul jako otvírák starší zprávu, která je vzhledem k dění v zemi zcela irelevantní. Babiš jedná s komunisty o vládě, za tři dny jsou volby a na titulu vydávaném Zemanovým spojencem je najednou jako náš největší problém líčen poloslepý „imám“ žijící v Mauritánii, kterého již před delší dobou obvinila policie z terorismu.

Nevím, možná mám paranoiu. A možná taky ne a Babiš se jen pokouší veřejnosti vysvětlit, že má v pátek a v sobotu volit jeho protiimigračního spojence Zemana.