Andrej Babiš. Dotace na Čapí hnízdo se mu nakonec přeci jen vymstí

Andrej Babiš. Dotace na Čapí hnízdo se mu nakonec přeci jen vymstí Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Babiše ničí eurodotace, sociální dávky pro bohaté. Nejlepší by bylo je zrušit

Svádějí k podvodům. Křiví rovné podmínky podnikání. V uplynulém dvacetiletí zkazily českou lokální politiku. Teď ovlivňují vznik vlády a osud druhého nejbohatšího muže země Babiše. Co je to? Evropské dotace.

Sledujeme nekonečný seriál o padesátimilionovém podvodu v kauze Čapí hnízdo. Podváděl Andrej Babiš, anebo se česká policie a Evropský úřad pro boj proti podvodům sekly? První se zdá pravděpodobnější.

Peníze českých a švédských učitelek

Před neschválením důvěry Babišově vládě o hlubší podstatě věci – o evropských dotacích – mluvil poslanec Václav Klaus mladší:

„Je zcela jasné, že dotace určená pro malý podnik nebo pro malé podniky skončila v Agrofertu. A fakt se jedná buď o podvod, anebo byly splněny veškeré dotační podmínky, tento rozdíl budou řešit kohorty různých právníků apod. Mě ani příliš nezajímá, k čemu nakonec dojdou, protože si řekněme upřímně, že tři čtvrtiny všech evropských dotací je zlodějina. Bereme peníze daňových poplatníků, českým sestřičkám, paním učitelkám, pak je jedním příkazem k úhradě posíláme do Bruselu, tam se k tomu ještě přidají peníze švédské sestřičky a paní učitelky (…), pak jdou velcí zloději nastavovat operační programy (…), jakými kanály to poteče, a pak už to jde k nám zpět do republiky, kde na to čekají ti různí hráči, naši místní, ať už se jedná o Ratha, nebo o někoho dalšího. Nakonec nějaký hotel dostane 60 milionů a vedle stojící hotel nedostane a mají si nějak konkurovat, anebo někdo si postaví golfové hřiště nebo Čapí hnízdo. Co se stalo s touhle zemí, že už není normální pracovat, ale normálně čerpat, že spousta inteligentních mladých lidí organizačně schopných, kteří by byli schopni někoho zaměstnat, něco vybudovat, se věnují dotačním programům?“

Stenozáznam Klausovy řeči je možná stylisticky kostrbatý, možná nadsazený, možná pana poslance výsledek vyšetřování opravdu – na rozdíl od řady občanů – nezajímá, ale je v podstatě správný.

Politici a hochštapleři

Přesouvání miliard evropských daňových poplatníků mělo a má sloužit k vyrovnávání rozdílů mezi chudými a bohatými regiony. Způsobilo však hodně škod: podvody, korupci, spřažení politiků s hochštaplery. Anebo se z nich vedle potřebných věcí pořizují nesmysly, jakých jsme byli v uplynulých letech trpnými svědky: namísto čističky odpadních vod luxusní sídla, namísto opravy střechy školy golfová hřiště.

Vzniklo dokonce kuriózní odvětví hospodářství, vrstva lidí, která z jejich rozdělování žije. „Čerpat“ umí lépe ti bohatí s konexemi než chudí bez konexí. Tradovaný bonmot, že dotace jsou sociální dávky pro bohaté, je leckdy přesný.

Dotacemi se živí tisíce lidí

Dá se namítnout, že podvody nejsou problémem eurodotací jako takových, nýbrž lidí, kteří s nimi pracují. Lidé však nejsou beránci a protikorupční zákony, kontroly či policie nejsou všemocné. Dotace budou vždycky lákat nepoctivce i ziskuchtivce. Nejlepší by bylo je zrušit, nebo alespoň omezit na nejzákladnější projekty.

Jenže to je z říše snů, naivní představa. Vždyť v celé unii se přehazováním peněz českých sestřiček, švédských učitelek, francouzských řemeslníků, německých podnikatelů a ostatních daňových poplatníků živí tisíce lidí včetně řady vlivných byznysmenů, kteří se bez nich už neobejdou.