Prezident Miloš Zeman jmenoval jednobarevný kabinet premiéra Babiše 13. prosince.

Prezident Miloš Zeman jmenoval jednobarevný kabinet premiéra Babiše 13. prosince. Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Babišův pokus o státní převrat nevyšel

Ano, jako státní převrat se dá pokus ANO o menšinovou vládu chápat. Strana, která ve volbách získala 29 procent a na základě toho se pokusila získat veškerou vládní moc, je strana, která usiluje o převrat. O převzetí moci, na niž nemá nárok. Samojediná strana ANO se tak ve vládních budovách začala chovat hned po jmenování – spustila čistku ještě před žádostí o důvěru. Tu drtivě nedostala a čistky jistě budou pokračovat dál, než to všechno skončí.

O státním převratu nikdo ale nemluví, na to je Babišova cesta k moci příliš komický, či řekněme moderně, soft podnik. Historie už zažila mnoho operetních převratů, některé se podařily, třeba Mussolinimu. Ale Babiš neměl tento brutální cíl, chtěl postupovat jemněji. Proč se pustil do menšinové vlády hned v prvním kole, jako kamikadze, se dozvíme později. Jistě měl nějaký plán, jak sněmovnu nepřátelsky převzít, abychom použili termín z jeho podnikatelské praxe.

Menšinová vláda se dělá až na konci koaličních jednání, když už nikdo neví, jak dál. Někdo se na vyzvání dalších politických stran věci ujme a až na další dočasně vytvoří vládu, kterou s podmínkami ostatní dočasně tolerují, než se urodí situace na vládu s důvěrou. Babiš si řekl hned o veškerou vládní moc. Nikdo ho o to neprosil a nikdo ho také nepodpořil. Jak přišel, tak odešel. Ale pozor – s demokracií se tento předák moc nepáře. Člověk s politickým vkusem by se o takový pochybný pokus nepokusil. Vždyť by mu ostatní řekli: Pane, vy chcete všechnu moc pro sebe? Pane, vy jste usurpátor.

Ve firmách to možné je. Možná tato trapná příhoda Babiše poučí: stát se opravdu neřídí jako firma.