Babiš: Je to účelovka, ale ke stíhání se nechám vydat

Babiš: Je to účelovka, ale ke stíhání se nechám vydat Zdroj: Jakub Poláček

Kauza Čapí hnízdo je prasárna a svinstvo, řekl Babiš. No konečně. Co na to imunitní výbor?

Od úterního rána jedná mandátový a imunitní výbor sněmovny o tom, zda doporučí premiéra Andreje Babiše a jeho pobočníka Jaroslava Faltýnka vydat k policejnímu stíhání. Oba dva se po týdnech zdržování tentokrát dostavili.

Z titulku se možná zdá, že se Babiš začal kát a přiznal, že vyvedl Farmu Čapí hnízdo naoko z holdingu jen proto, aby dostal padesátimilionovou dotaci. Jenže opak je pravdou.

Mafie

„Tenhle komplot zorganizovala mafie, která tady kradla miliardy, a já jim v tom vadím,“ rozčiloval se premiér nad tím, že ostatní mají miliardy a on nemůže ani desítky milionů. „Je to prasárna a svinstvo, je to politické zadání,“ zopakoval před jednáním mandátového a imunitního výboru své mantry o účelovkách a zadáních.

Babiš nicméně prohlásil, že s Faltýnkem výbor oba dva požádají o své vydání. Pak ale znovu opakoval, že zpráva OLAF se jich osobně netýká a že navíc nepíše o podvodu.

Ve skutečnosti ale zpráva OLAF o podvodu mluví a nad to Babiše několikrát zmiňuje. Podle OLAF nejspíš došlo k trestnému činu podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Obojí se může stíhat podle českých zákonů.

Babiš lže

Z Babiše padají lži jedna za druhou: Nejdřív tvrdil, že Čapí hnízdo bylo jeho nejlepší nápad, a podrobně popisoval vznik, pak opakovaně zase říkal, že s tím vlastně nemá nic společného, že je to nějaké firmy z holdingu a podobně. „S Čapím hnízdem nemám nic společného,“ tvrdil Babiš v roce 2013 s tím, že sice firmě půjčil 400 miliónů, ale majitele nezná. Pak ale přišel s tím, že to byly jeho děti a bratr manželky, tehdy partnerky Moniky. A nakonec se přiznal, že peníze, za něž si Farmu Čapí hnízdo koupili, byly jeho. To potvrdila i zpráva OLAF.

Babiše před trestním stíháním dosud chrání imunita. Policie sněmovnu o Babišovo vydání požádala, a to hned dvakrát. Před volbami vydání prošlo, ale žádost s nově nabytou imunitou po zvolení musela přijít znovu a to už Babiš s vydáním nesouhlasil a celou věc protahoval.

Důvěra vládě

Policie chce stíhat také jeho děti, na které část Čapího hnízda byla kvůli dotaci tajně napsaná, a manželku Moniku. Podle serveru neovlivni.cz má děti před stíháním ochránit lékařský posudek, který tvrdí, že děti ze zdravotních důvodů nejsou schopny se trestního řízení účastnit. Během voleb navíc Babiš oznámil, že jeho manželka je v nemocnici kvůli problémům se slinivkou, takže ani nemohla volit.

Minulý týden sněmovna kvůli kauze Čapí hnízdo odložila i hlasování o důvěře vládě. K tomu se dolní komora má vrátit právě v úterý, až bude jasný postoj mandátového a imunitního výboru ve věci Čapího hnízda.