Jiří Hlavatý

Jiří Hlavatý Zdroj: ČTK

Zpupnost prohrála: Babišův kůň, továrník Hlavatý, dostal ve volbách do Senátu velký výprask

Zpupnost, arogance a pohrdání voliči se úspěšnému továrníkovi Jiřímu Hlavatému nevyplatila. V doplňovacích senátních volbách na Trutnovsku ho starosta Vrchlabí Jan Sobotka naprosto jednoznačně rozdrtil. Rozdíl více než 30 procent hlasů o tom jasně vypovídá. Hlavatý, kterého podporoval premiér Andrej Babiš a navrhlo hnutí ANO, totiž předvedl něco, co se jen tak nevidí.

V roce 2014 Hlavatý vyhrál ve svém obvodu s převahou volby do Senátu. Loni v říjnu ale kandidoval i do Poslanecké sněmovny a voliči ho z 18. místa vykroužkovali mezi poslance. Pak ovšem známý český miliardář předvedl veletoče, za které by se nemusel stydět ani zdatný cirkusový artista.

Nejdříve tvrdil, že nevěděl, že mu zanikne mandát senátora, když bude zvolen poslancem. Prý je to nedemokratické. Korunu tomu nasadil, když řekl, že za to vlastně mohou jeho voliči, kteří do sněmovny vykroužkovali. A že právě oni by měli zaplatit náklady na uspořádání doplňovacích voleb. Ty představovaly kolem 4,6 milionu korun, které stát musel kvůli neznalosti a neumětelství pana Hlavatého na hlasování vynaložit.

Protože tato jeho vyjádření provázela bouřlivá kritika, člověk by si myslel, že to bylo pro Jiřího Hlavatého dostatečným poučením. Nebylo. Ve čtvrtek 11. ledna zveřejnil web iDnes.cz pět otázek, které položil před druhým kolem voleb na Trutnovsku Hlavatému i Sobotkovi. A pan továrník opět perlil.

Na dotaz „proč chcete být senátorem?“ odpověděl: „Zjednodušeně řečeno: určité úkoly jsem si dal na šest let a mám jich splněných zhruba jen polovinu. Jsem si zcela jistý, že můj přínos je díky mému životnímu příběhu značný.“ Reflex.cz se proto zeptal několika senátorů, jakým přínosem podle nich Hlavatý v horní komoře parlamentu byl. Odpovědi si byly velmi podobné – žádným. Navíc se i v Senátu ke svým kolegům často choval přezíravě a zhruba polovinu ze všech hlasování, která zde v minulých letech proběhla, vůbec neabsolvoval.

Na otázku „jak můžete být coby senátor platný pro Královéhradecký kraj?“ pak Hlavatý kromě jiného řekl: „Já předně nemám žádné ambice být v Praze a sedět v Senátu.“

Nu (to je teď oblíbené slovíčko prezidenta Zemana), pokud někdo nemá žádné ambice být v Senátu, proč proboha do něj kandiduje?

V případě Hlavatého to jistě nebyl žádný finanční motiv, protože je hodně bohatý. Ale jeho egu dělalo dobře, že je důležitý nejenom v byznysu, ale že se mohl přimknout i k silným politikům. Konkrétně k Andreji Babišovi, který ho osobně v kampani podpořil.

Jenže když je někdo tak arogantní a namistrovaný jako Jiří Hlavatý, nepomůže mu ve volbách ani Bůh. Pánem je volič a jak se na Trutnovsku v pátek a sobotu ukázalo, někdy je volič hodně chytrý.