Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek - ilustrační snímek.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek - ilustrační snímek. Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Karel Steigerwald: Co se stane v úterý kolem vydání Babiše trestnímu stíhání

Protože prezident náhle vyslovil požadavek, aby Babiš příště donesl 101 poslance, je zřejmé, že Babiš už sto jednoho poslance má.

Těsně předtím odsouhlasil komunistům absurdní zdanění církevních restitucí. Okamurovci požádali, aby do mandátního a imunitního výboru přišel expolicista Komárek se svou závažnou výpovědí. Také za to něco dostanou. ANO a SPD Komárkův příchod odhlasovaly. Policista už odsouzený za pomluvu je pro ně věrohodný svědek.

Nahází v úterý ráno špínu na vyšetřovatele Čapího hnízda, jinak by ho tam nezvali. Babišova média rozjedou kampaň: kauza Čapí hnízdo je dílem mafie. Skutečnost, že padesát miliónů z dotace má v kapse Babiš, ne ta mafie, půjde stranou. Víte, jak je to se lží: čím větší šproch, tím víc toho z něj přežije.

Výbor vydání Babiše a Faltýnka s odvoláním na Komárkovo odhalení asi hned v úterý deseti hlasy zamítne. Odpoledne zamítne pod dojmem Komárkovy špíny vydání i sněmovna. Podle počtu zamítavých hlasů poznáme, která koalice se mezitím upekla. Cesta je po pádu Babišovy viny otevřená hned pro několik stran.

„Nevydaný Babiš“ přeloží Babišův tisk jako „nevinný Babiš“. Vznikne nejspíš koalice ANO, SPD a KSČM. Do příští koaliční smlouvy jí Babiš ještě něco z jejích záměrů přihodí, aby měla argumenty, proč v koalici je. Možná to bude koalice tichá. Velice rychle ve sněmovně dá důvěru sama sobě. Nebo oba mouřeníny Babiš pro jejich relativní nesnesitelnost ve finále vyšplouchne a udělá si koalici s obrozenými a civilizovanějšími ČSSD a KDU-ČSL, kteří se „obětují“, aby „situaci zachránili“.

Na Komárka bude čekat další soud pro pomluvu. Žalobu podají ti pomluvení. Nejspíš asi pošpiněný vyšetřovatel hnízda. Výsledek bude ale v nedohlednu a Komárkovi nějaká další podmínka, pokud ji vůbec dostane, neuškodí. Jakým způsobem ukončí policie stíhání zbytku Babišovy rodiny a očistí ji, mi není známo. Najevo to brzy vyjde jako všechno u nás. Nebudou přece premiérovi příbuzní chodit k soudu nebo pak za mříže.

Česká demokracie se tak zas o kus dál rozvine k podobě, na niž jsou Češi zvyklí. Po letech se nad tímto pádem demokracie bude fňukat, kdo že nám to tenkrát (rozuměj dnes) zase pokazil. Asi Slováci, když to vede ten Babiš.

Nebo myslíte, že se to všechno přihodí jinak?