Andrej Babiš a krušné chvíle ve Sněmovně: Před hlasováním o důvěře vládě

Andrej Babiš a krušné chvíle ve Sněmovně: Před hlasováním o důvěře vládě Zdroj: ČTK

Kompletní zpráva OLAF odhaluje Babišovy lži. Naposledy lhal den před zveřejněním zprávy

Hospodářské noviny ve čtvrtek zveřejnily kompletní přeloženou zprávu OLAF, která se týká vyšetřování padesátimiliónové dotace pro Čapí hnízdo Andreje Babiše. Člověk se musí ptát, jakou má současný český premiér diagnózu, když dokáže bez uzardění tolikrát lhát.

Staré lži

Staré Babišovy lži už známe: Jednou tvrdil, že Čapí hnízdo bylo jeho nejlepší nápad, a podrobně popisoval vznik, jindy a opakovaně zase říkal, že s tím vlastně nemá nic společného, že je to nějaké firmy z holdingu a podobně. Babiš také tvrdil, že se ho celá kauza vlastně netýká.

„S Čapím hnízdem nemám nic společného,“ tvrdil Babiš v roce 2013 s tím, že sice firmě půjčil 400 miliónů, ale majitele nezná. Pak ale přišel s tím, že to byli jeho děti a bratr manželky, tehdy partnerky Moniky. A nakonec se přiznal, že peníze, za něž si Farmu Čapí hnízdo koupili, byly jeho.

Nová lež a Lidové noviny

To teď potvrzuje i zpráva Úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). „Podle kopie bankovního výkazu v polovině září 2008 nynější šéf hnutí ANO zaplatil necelé 2,4 miliónu korun za akcie farmy,“ píší Hospodářské noviny.

Babiš však i přes dnes již v podstatě jasnou situaci ještě ve středu, den před zveřejněním kompletní zprávy OLAF, lhal znovu. Na dotaz HN odpověděl následovně: „Zprávu máte, takže dobře víte, že moje jméno v ní není. Takže o mně vyšetřovatelé nemohou psát.“

V tomto duchu také psaly před pár dny i Babišovy Lidové noviny.

Jenže zpráva ho ve skutečnosti zmiňuje opravdu často, v průběhu celého dokumentu.

Imunita

Nyní je asi naprosto jasné, proč se Andrej Babiš vyhýbá účasti na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru a zdržuje rozhodnutí Poslanecké sněmovny o jeho vydání ke stíhání Policií ČR, která ve svém vyšetřování dospěla k podobným závěrům jako OLAF.

Babišovo vyhýbání je zase v ostrém kontrastu k programu jeho hnutí ANO. Tohle má totiž v programu: „Parlamentní imunita v Česku je světová rarita a činí z našich volených zástupců privilegovanou vrstvu. Například v Nizozemsku probíhá případné stíhání poslance úplně stejně jako stíhání kteréhokoliv řadového občana. ANO je pro zachování indemnity (nemožnost trestu za ústní projevy ve sněmovně a za hlasování). V ostatních případech jsme pro to, aby stíhání probíhalo úplně stejně jako stíhání jakéhokoliv jiného občana bez rozdílu.“ ANO chce zrušit imunitu, ale zřejmě ne pro vlastní členy, nebo alespoň ne pro Babiše.